Rīta intervija

Ukrainas karavīri atgūst veselību Latvijā. Stāsta ārste Anda Nulle

Rīta intervija

Rīta viesis - Rīgas mērs Oļegs Burovs

Rīta viesis - VID ģenerāldirektore Ieva Jaunzeme

Ienākumu deklarācijas aizvien nav iesnieguši 20 000 cilvēku

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Ienākumu deklarācijas par pagājušo gadu Valsts ieņēmumu dienestā vēl nav iesnieguši 20 000 iedzīvotāju, kuriem tas ir jādara obligāti, otrdien, 19. novembrī, intervijā Latvijas Radio sacīja Valsts ieņēmumu dienesta (VID) ģenerāldirektore Ieva Jaunzeme.

"Pienākums vismaz atvērt elektronisko deklarēšanas sistēmu (EDS) un apskatīties, kas tur ir iekšā, ir katram, kurš pagājušajā gadā ir guvis algota darba ienākumus. Ja mēs runājam par tolerances brīdi, tas ir līdz šā gada beigām. Nākamgad var būt nepatīkami pārsteigumi - piedziņas process. Tas, ka jūs nevērsiet un neskatīsieties, nekādā veidā neizmainīs situāciju," norādīja Jaunzeme.

VID vadītāja norādīja, ka pagaidām nav iezīmējusies kāda noteikta grupa, kas izvairās no deklarācijas iesniegšanas. "Kopumā [parāda] summas ir dažādas. Tur ir no viena eiro līdz 20 tūkstoš eiro. Summas ir dažādas. Šajā gadījumā stāsts ir vairāk par principu un par to, ka nodokļi ir jāmaksā," pauda Jaunzeme.

Viņa norādīja, ka nodokļu ieņēmumi šobrīd "liek skatīties uz dzīvi cerīgi". "Tie ir pieauguši. Ēnu ekonomikas ziņā tie ir papildu procesi. Cerams, ka šajā pavasarī būs labākas ziņas. Algas iet uz augšu, kas ir labi," tā VID vadītāja.

KONTEKSTS:

Vasaras sākumā plašu rezonansi sabiedrībā izraisīja fakts, ka izmainītās nodokļu sistēmas dēļ daudzi iedzīvotāji bija palikuši parādā valstij.     Pēc nodokļu reformas iedzīvotājiem izveidojās nodokļu starpība saistībā ar diferencētā neapliekamā minimuma piemērošanu vai progresīvās nodokļa likmes dēļ.  

No visām Valsts ieņēmumu dienestā (VID) līdz 16. jūnijam iesniegtajām gada ienākumu deklarācijām par 2018. gadu nodokļa parāds ir izveidojies 167 538 deklarāciju iesniedzējiem jeb 19,1%, un kopējā nodokļu parāda summa ir 39,5 miljoni eiro. Plašāka informācija un pamācības, kā iesniegt gada ienākumu deklarāciju, pieejamas VID tīmekļvietnē "www.vid.gov.lv" sadaļā "Gada ienākumu deklarācija 2018".

Valdība septembra otrajā pusē atbalstīja likuma grozījumus, kas paredz – no 2021. gada ienākumu deklarācijas Latvijā varēs iesniegt tikai elektroniski. Tas plānots, lai mazinātu administratīvo slogu nodokļu maksātājiem, kā arī VID administratīvās izmaksas papīra veidā iesniegto dokumentu apstrādei. Galavārds vēl jāsaka Saeimai, taču jau tagad izskan bažas, kā nākotnē ar deklarāciju iesniegšanu tiks galā tie, kuri ar datora un interneta lietošanu ir uz jūs.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti