Ienākumu deklarācijas 2018: VID atmaksās 76 miljonus eiro, bet strādājošo parāds valstij – 3,4 miljoni

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Pašlaik iedzīvotājiem nodokļu parāds kopumā jāatmaksā par 3,4 miljoniem eiro, liecina Valsts ieņēmumu dienesta (VID) dati. Savukārt VID iedzīvotājiem no budžeta jāatmaksā 76 miljoni eiro. Dienestā skaidro, ka par nelielām summām iedzīvotājiem nav jāsatraucas. Taču lielāka nodokļu parāda gadījumā jāsāk atmaksāt līdzekļi savlaicīgi. Plānots gan atsevišķām nodokļu maksātāju grupām termiņu atmaksai pagarināt.

Ienākumu deklarācijas 2018: VID iedzīvotajiem atmaksās 76 miljonus eiro, bet strādājošo parāds valstij – 2,7 miljoni
00:00 / 01:31
Lejuplādēt

Gada ienākumu deklarācijas iesniedza aptuveni 425 000 cilvēki, liecina Valsts ieņēmumu dienesta dati. Nodokļu pārvaldes direktora vietniece Ilze Jankova stāsta, ka no budžeta iedzīvotājiem atmaksās 76 miljonus eiro, savukārt iedzīvotājiem iemaksas budžetā jāveic par kopumā 3,4 miljoniem eiro.

Nodoklis līdz četriem eiro ir aptuveni 6000 iedzīvotājiem, kas iesnieguši deklarāciju, bet līdz 15 eiro – aptuveni 7000 nodokļu maksātājiem par kopumā 45 000 eiro.

“Personām, kurām ir nodoklis līdz četriem eiro, protams, neuztraukties un nemaksāt. Nekāda piedziņa par 0,03 eiro nenotiks, jo līdz 15 eiro netiek uzsākta nodokļa parāda piedziņa. Ja ir eiro vai drusku vairāk, tas varētu nodzēsties,” pastāstīja Jankova.

Attiecībā uz tiem, kam summa ir lielāka, tiek virzītas izmaiņas likumā, paredzot, ka pēc noteiktiem kritērijiem iedzīvotājiem pagarinās parāda samaksas termiņu. Pašlaik nodokļa atmaksas termiņš ir 16.jūnijs. Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas vadītājs Mārtiņš Bondars (“Attīstībai/Par”) iepriekš Latvijas Radio uzsvēra –

termiņa pagarinājums nenozīmē, ka izveidojušies parādi tiks norakstīti.

To pašu skaidro arī Ilze Jankova no VID: “Ja piemaksa ir 200 vai 300 eiro un tiks notiekts samaksas periods līdz 2020.gadam, tas nenozīmē, ka personai būtu jāgaida šis 2020.gada 1.decembris. Par to vajadzētu jau laikus maksāt, cik ir iespējams, lai līdz 2020.gada 1.decembrim tā summa būtu samaksāta.”

VID arī aicina iedzīvotājus iesniegt gada ienākumu deklarācijas un sagaidīt dienesta atbildi. Šobrīd esot situācijas, ka daudzi iedzīvotāji atverot elektroniski un ieraugot, ka budžetā jāveic iemaksa, protestē un sūta dienestam sūdzību, neiesniedzot deklarāciju.

KONTEKSTS:

Gadu pēc nodokļu reformas nepatīkams pārsteigums var sagaidīt tos, kuri pērn atgriezušies darbā pēc ilgākas pauzes vai arī vairākos darbos kopā nopelnījuši virs 20 000 eiro. Neprecīzi prognozēta neapliekamā minimuma vai pilnībā nesamaksāta IIN dēļ var gadīties, ka VID jums drīzumā piestādīs rēķinu par nodokļu starpību.  

VID iepriekš nebija precīzas informācijas, cik cilvēkiem šāds nodokļa parāds varētu būt izveidojies. Dienestā gan atzina, ka saskaņā ar aptuvenām aplēsēm nodokļa parāds varētu būt aptuveni 60 000 cilvēku.

VID sola neatprasīt parādus līdz 5 eiro. Bet iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) parāda samaksas termiņu līdz 2020. gada decembrim pagarinās mazo un vidējo algu saņēmējiem, kuriem nav bijuši lieli ienākumi un kuri nenodarbojās ar saimniecisko darbību. Savukārt lielāko ienākumu guvušajiem nodokļa piemaksa būs jāsamaksā līdz šī gada beigām, vai arī jāvēršas Valsts ieņēmumu dienestā, lai problēmu gadījumos meklētu individuālu risinājumu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti