Krustpunktā

Studijā - Arta Ģiga no Baltijas pētnieciskās žurnālistikas centra "Re:Baltica"

Krustpunktā

Diskusija: Uzvaras piemineklis. Par un pret

Krustpunktā par nodokļu reformu un tās sekām

Ienākumu deklarācijas 2018: Strādājošo parāds valstij sasniedzis 2,7 miljonus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

No tiem nodokļu maksātājiem, kuri pirmie iesniedza aizvadītā gada ienākumu deklarācijas, jau 31 464 cilvēkiem budžetā kopumā būs jāatmaksā aptuveni 2,7 miljonu eiro liels nodokļa parāds, Latvijas Radio raidījumā “Krustpunktā” pastāstīja Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Nodokļu metodikas galvenā inspektore Marija Radzjušonoka.  

VID cenšas informēt visus nodokļu maksātājus par nepieciešamību iesniegt deklarācijas. Ja nelieto internetu, jāvēršas VID klientu centros un jāiesniedz deklarācijas, lai noskaidrotu, vai nav izveidojies parāds.  

VID iepriekš atzina, ka ir fiksēti gadījumi, kad cilvēki, konstatējot, ka viņiem ir parāds, nolemj deklarāciju neiesniegt – iegāja, aplūkoja, izgāja. Taču tas nav risinājums, jo mēneša beigās visi, kam ir izveidojusies starpība, saņems VID informatīvo vēstuli.

Finanšu ministrija uzskata, ka pat ja cilvēkam ir jāatmaksā nodokļu parāds, kas ir nepatīkami, kopējais ieguvums no nodokļu reformas ir pozitīvs, salīdzinot ar likmēm un neapliekamo minimumu 2017. gadā.  

Latvijas Grāmatvežu asociācijas Publiski nozīmīgu struktūru komitejas vadītāja Lienīte Caune raidījumā “Krustpunktā” gan sacīja, ka grāmatveži vēl pirms nodokļu reformas stāšanās spēkā brīdināja, ka tā ir brāķis. Viņasprāt, “mūsu valstī uzņēmēji jau pie visa pieraduši un visu uztver kā kārtējo apgrūtinājumu, ar ko jātiek galā”,  taču biznesam šī jaunā sistēma arī izmaksā miljonus eiro.

Caune norādīja, ka nodokļu reformā iekļautais progresīvais ienākuma nodoklis un diferencētais ar nodokli neapliekamais minimums parādījušies pēkšņi, pēc koalīcijas sanāksmes. “Jābeidz politiskās dividendes taisīt uz visu cilvēku rēķina, mēs visi par to maksājam,” uzsvēra Caune.  

Tagad ir jāsaprot, “vai turpināt šo vājprātu tālāk, vai tomēr risināt problēmas, un tur pat nevajag kapitālo remontu, vajadzīgi uzlabojumi, var pārskatīt vājprātu, kas ielikts šajā algoritmā”, sacīja Caune.

KONTEKSTS:

Gadu pēc nodokļu reformas nepatīkams pārsteigums var sagaidīt tos, kuri pērn atgriezušies darbā pēc ilgākas pauzes vai arī vairākos darbos kopā nopelnījuši virs 20 000 eiro. Neprecīzi prognozēta neapliekamā minimuma vai pilnībā nesamaksāta IIN dēļ var gadīties, ka VID jums drīzumā piestādīs rēķinu par nodokļu starpību.  

VID iepriekš nebija precīzas informācijas, cik cilvēkiem šāds nodokļa parāds varētu būt izveidojies. Dienestā gan atzina, ka saskaņā ar aptuvenām aplēsēm nodokļa parāds varētu būt aptuveni 60 000 cilvēku.

VID sola neatprasīt parādus līdz 5 eiro. Bet iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) parāda samaksas termiņu līdz 2020. gada decembrim pagarinās mazo un vidējo algu saņēmējiem, kuriem nav bijuši lieli ienākumi un kuri nenodarbojās ar saimniecisko darbību. Savukārt lielāko ienākumu guvušajiem nodokļa piemaksa būs jāsamaksā līdz šī gada beigām, vai arī jāvēršas Valsts ieņēmumu dienestā, lai problēmu gadījumos meklētu individuālu risinājumu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti