Eiro fokusā

Pieaug Latvijas tirdzniecības apgrozījums, veiksmīgi rezultāti arī rūpniecībā

Eiro fokusā

Meža cenas Latvijā - joprojām krietni zemākas nekā Skandināvijā

A/S „Preiļu siers” - sava saules enerģijas elektrostacija

Ieguldījums atmaksāsies 7 gados – «Preiļu sieram» sava saules paneļu elektrostacija

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Viens no Latvijas lielākajiem piena pārstrādes uzņēmumiem un lielākajiem nodokļu maksātājiem Latgales reģionā akciju sabiedrība "Preiļu siers" izveidojis saules paneļu elektrostaciju, šādi iegūstot zināmu neatkarību no elektroenerģijas mainīgajām cenām un kļūstot arī par videi draudzīgāku uzņēmumu.

Piena pārstrādes uzņēmumā "Preiļu siers" uz šķeldas noliktavas jumta atrodas saules enerģijas elektrostacija, kas šobrīd ir lielākā Latgalē. Tā elektroenerģiju ražo jau otro mēnesi.

To, kādēļ piena pārstādes uzņēmumā bija nepieciešama zaļā enerģija, skaidroja "Preiļu siers" valdes priekšsēdētājs Jāzeps Šņepsts: "Visus lēmumus diktē pati dzīve, jo nevienam nav noslēpums, cik maksā OIK [Obligātā iepirkuma komponente], un, ja mēs skatāmies pirms 15 gadiem, tad OIK kopsumma ir lielāka nekā 15 gadus atpakaļ elektroenerģijas kopējā cena šādiem uzņēmumiem kā "Preiļu siers". Un pilnīgi skaidrs, ka mēs meklējam izdevības samazināt šos maksājumus, un viens no risinājumiem bija šie saules paneļi."

Līgumu par projekta izstrādi, saules paneļu piegādi un uzstādīšanu "Preiļu siers" noslēdza ar akciju sabiedrību "Latvenergo" šī gada janvāra beigās, bet jūnijā saules paneļu elektrostacija tika pieņemta ekspluatācijā. Uzceltās saules paneļu elektrostacijas maksimālā jauda ir 150 kilovati.

"Saulainajās dienās mēs saražojam 1 megavatu dienā, un tas ir ļoti daudz. Un šis projekts pēc aprēķiniem pie šāda scenārija, viņš atmaksājas septiņos gados, un pats būtiskākais, ka tā ir absolūti tīra enerģija un pieejama katru dienu, protams, tas saražotais apjoms ir mazāks, kad nav saulains, bet jebkura gaisma dod iespēju ražot saules enerģiju," norādīja Šņepsts.

Periodā no aprīļa līdz septembrim saules elektrostacija saražo 80% no savas gada kapacitātes. Ziemas mēnešos apjomi ir ievērojami mazāki.

Taču kopumā ieguvums ir tāds, ka saules elektrostacija enerģiju ražo dienā, kad elektroenerģijas cena ir arī visaugstākā.

"Latvenergo" Saules parku attīstības vadītājs Ivars Inkins skaidroja: "Šobrīd "Preiļu siers" ir uzstādījis lielāko elektrostaciju Latgales reģionā, bet tā nav lielākā visā Latvijas teritorijā. Tas, ko es redzu no mūsu skatupunkta, ka saules paneļu interese paaugstinās un diezgan strauji."

"Latvenergo" kopumā Baltijas valstīs gan mājsaimniecībām, gan juridiskām personām ir uzstādījis vairāk nekā 1000 saules paneļu komplektus, kuru kopējā uzstādītā jauda pārsniedz septiņus megavatus, samazinot arī ogļskābās gāzes (CO2) izmešu apjomu.

"Ja mēs skatāmies, cik mēs daudz ietaupām šo CO2, tad tas ir 125 tūkstoši tonnu gadā, samazinās šie CO2 izmeši. Lielākais parks, ko mēs esam izbūvējuši Baltijas valstīs, ir Lietuvā, 1,5 megavati jauda, un Igaunijā šobrīd būvējam 250 kilovatu saules parku, kur daļa aizies viena uzņēmuma pašpatēriņam, daļa tiks nodota tīklā kā publiskā enerģija," pauda Inkins.

Arī "Preiļu siers" valdes priekšsēdētājs Jāzeps Šnepsts apliecināja, ka vēlētos saules paneļu elektrostacijas jaudu palielināt, taču sarežģījumu rada vietas trūkums, lai izvietotu saules paneļus. 

"Preiļu siers", neskaitot meitas uzņēmumus, šobrīd nodarbina teju 300 darbiniekus.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti