Iedzīvotājiem plāno līdz 20 000 eiro atbalstu gāzes katla nomaiņai vai «zaļās» elektrības ieguvei

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) plāno līdz 20 000 eiro lielu valsts atbalstu mājsaimniecībām, kas fosilā kurināmā jeb dabasgāzes iekārtu nomainīs pret jaunām atjaunojamos energoresursus (AER) izmantojošām iekārtām – biomasas granulu katlu, siltumsūkni vai saules kolektoru, pieslēgsies centralizētai siltumapgādes sistēmai vai arī pašpatēriņam ražos elektroenerģiju no AER – saules paneļiem, vēja ģeneratoriem, informēja VARAM.

Ministrija paredzējusi, ka atbalstu konkursa ietvaros sniegs granta – vienreizēja maksājuma – veidā pēc iekārtas iegādes un uzstādīšanas. Paredzēts, ka maksimālā atbalsta intensitāte nepārsniegs 70% no siltumenerģijas vai elektroenerģijas ražošanas iekārtas iegādes izmaksām, nepārsniedzot noteiktas vienas vienības (iekārtas) izmaksu likmi atkarībā no konkrētas atjaunojamo energoresursu iekārtas un tās parametriem.

Atbalsts tiks sniegts  iedzīvotājiem, kuriem ir īpašumtiesības uz dzīvojamo māju t.i.  viena dzīvokļa māju, dārza māju, individuālu dzīvojamo māju un vasarnīcu, divu dzīvokļu māju, kā arī dvīņu, rindu un atsevišķu divu dzīvokļu māju, lai tajā īstenotu plānotās aktivitātes. VARAM atbalsta programmā ir ietvērusi nosacījumus atbalsta saņēmējiem, kā arī dzīvojamām mājām.

Par vienu dzīvojamo māju varēs iesniegt vienu projekta iesniegumu. Atbalsta programmā pieejamais kopējais finansējums ir 20 miljonu eiro.

VARAM skaidroja, ka konkursa nolikuma izstrādātā redakcija paredz, ka mājsaimniecībām būs iespējams saņemt atbalstu esošu dabasgāzes apkures katlu nomaiņai pret jaunām siltumenerģijas ražošanas iekārtām:

  • koksnes biomasas katlu, kas piemērots granulu kurināmajam, ar kopējo uzstādīto jaudu līdz 50 kW (ieskaitot) iegādei;
  • saules kolektoru sistēmu ar akumulācijas tvertnes tilpumu līdz 400 l (ieskaitot) iegādei;
  • siltumsūkņu (gaiss, ūdens, zeme) ar kopējo uzstādīto jaudu līdz 50 kW (ieskaitot) iegādei.

Vienlaikus ir paredzēts atbalsts jaunu elektroenerģijas ražošanas iekārtu iegādei: saules paneļu ar kopējo uzstādīto jaudu līdz 11,1 kW (ieskaitot) ar un bez pieslēguma kopējam elektroapgādes tīklam un vēja ģeneratoru ar kopējo uzstādīto jaudu līdz 11,1 kW (ieskaitot) ar un bez pieslēguma kopējam elektroapgādes tīklam. Tāpat tiks sniegts atbalsts arī mājsaimniecības pieslēguma centralizētajai siltumapgādes sistēmas izveidei, ja notiek atteikšanās no fosilo energoresursu iekārtu izmantošanas.

Konkursa nolikums paredz, ka minētās iekārtas iedzīvotāji iegādājas no komersantiem, kā arī ierīkošanu un pieslēguma izveidi veic komersanti, kas reģistrēti Latvijas Uzņēmumu reģistrā. 

Valsts sabiedrība ar ierobežotu atbildību "Vides investīciju fonds" pieņems un vērtēs projektu iesniegumus, kā arī  pieņems lēmumus par finansējuma piešķiršanu vai atteikumu. Konkurss tiks izsludināts 10 darbdienu laikā pēc šo noteikumu stāšanās spēkā.  

VARAM sagatavoto Ministru kabineta noteikumu projektu "Emisijas kvotu izsolīšanas instrumenta finansēto projektu atklāta konkursa "Siltumnīcefekta gāzu emisiju samazināšana mājsaimniecībās – atbalsts atjaunojamo energoresursu izmantošanai" nolikums" nosūtījusi saskaņošanai iesaistītajām ministrijām.  

KONTEKSTS:

VARAM atgādināja, ka valdība ir vienojusies par atbalsta paketi iedzīvotājiem un uzņēmumiem pieaugušo energoresursu cenu samazināšanai un to kompensēšanai. Viens no risinājumiem ir daudz plašāka AER iekārtu izmantošana enerģijas ražošanai pašpatēŗiņa nodrošināšanai mājsaimniecībās. Atbalsta programmas mērķis ir samazināt oglekļa dioksīda emisijas mājsaimniecībās.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti