Iedzīvotāji vēl arvien glabā miljoniem latu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Jau vairāk nekā desmit mēnešus Latvija ir Eirozonas dalībvalsts un savos ikdienas norēķinos iedzīvotāji lieto Eiropas vienoto valūtu, tomēr līdz šim tikai daļa latu un santīmu apmainīti pret eiro, un iedzīvotāju rīcībā vēl arvien ir miljoniem latu.

Lai arī kopš šā gada 1.janvāra savulaik ierastos Latvijas latus mūsu ikdienā aizstājis eiro, daudzu iedzīvotāju rīcībā vēl arvien ir latu banknotes vai monētas, tā secinājusi Latvijas Banka. Visgausāk sokas latu un santīmu monētu apmaiņa pret eiro, sarunā ar Latvijas radio norāda centrālās bankas runasvīrs Jānis Silakalns.

"2013.gadā un šogad līdz 1.novembrim no apgrozības izņemti 37% lata monētu un 94% lata banknošu. Līdz ar to var teikt, ka vērtības ziņā tie ir vairāk nekā 90%, savukārt apjoma ziņā monētu savākšana neiet tik raiti un cilvēki nesteidzas tās apmainīt. Runājot par to, kādas naudas zīmes ir neapmainītas, visvairāk neapmainītas ir mazo nominālu monētas - viena un divu santīmu, kur ir neapmainīti 247 miljoni gabalu. Neapmainītie vienlatnieki ir 25 miljoni gabalu, šeit ietilpst arī speciālie vienlatnieki, ko daudzi ir atstājuši par piemiņu. Savukārt no banknotēm visvairāk neapmainītās ir piecu un divdesmit latu naudas zīmes. Tur ir divi un viens miljons attiecīgi," stāsta Jānis Silakalns.

Latvijas Bankas rīcībā gan nav informācijas, cik daudz no neapmainītās naudas iedzīvotāji saglabājuši sev kā piemiņu un cik - vienkārši aizmirsuši apmainīt. Tāpat nav zināms, cik daudz latu banknošu un monētu sev līdzi paņēmuši tūristi, kuri Latviju apmeklēja laikā, kad norēķini vēl notika latos.

Silakalns atgādina, ka tiem iedzīvotājiem, kuri atrod nejauši noklīdušus vai aizmirstus latus, vēl arvien ir iespēja apmainīt tos pret eiro: "Cilvēkiem nekādā gadījumā nav jāsatraucas. Latvijas Banka latus mainīs pilnīgi bez laika ierobežojumiem. Tāpēc, ja tiek atrasta kāda naudas zīme, piemēram, grāmatā vai dārzā izrakta burka ar monētām vai papīra naudu, jūs vienmēr būsiet laipni gaidīti Latvijas Bankā un mēs jums samainīsim pēc oficiālā kursa."

Tiesa gan, tagad latus pret eiro var apmainīt tikai Latvijas Bankas kasēs Rīgā, Daugavpilī un Liepājā. "Latvijas Pastā" latus pret eiro varēja mainīt līdz šā gada marta beigām, bet komercbankās - līdz šā gada jūnija beigām.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti