Panorāma

ES nosūta Ukrainai pirmo palīdzības daļu – 3 miljardus eiro

Panorāma

Panorāma

Iedzīvotāji saņem līdz šim lielākos rēķinus

Iedzīvotāji šajās dienās saņem līdz šim lielākos rēķinus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Jaunie apkures rēķini, ko iedzīvotāji saņem šajās dienās, liek saķert galvu pat cilvēkiem, kuri nav raduši sūdzēties par dzīves dārdzību. Rēķini par siltumu ir ievērojami auguši. Un arī Rīgas sociālā dienesta klientu loks, kam nepieciešama palīdzība rēķinu apmaksai, salīdzinot ar gadu iepriekš, ir dubultojies.

Rīdzinieki šajās dienās sāk saņemt jaunos komunālo maksājumu rēķinus. To apmērs atkarīgs gan no apsaimniekotāja, gan pašas būves parametriem, gan noslēgtā līguma. Piemēram, Bolderājā kāda nama iedzīvotājiem par 84 kvadrātmetru dzīvokli pienācis līdz šim lielākais rēķins.

"Šajā mēnesī mēs saņēmām 980 eiro rēķinu, no kura lielāko daļu sastāda elektrība," atzina rīdziniece Veronika.

"Rīgas namu pārvaldnieks" (RNP) skaidroja, ka konkrētā rēķina apmērs nav ikdienišķs, bet saistīts ar vēsturiski noslēgtiem līgumiem par elektrību. Iedzīvotājiem jau iepriekš izskaidrots, kādas investīcijas jāveic, lai ikmēneša rēķinus mazinātu.  Tomēr arī citviet Rīgā iedzīvotāji saņēmuši līdz šim lielākos rēķinus. Pretēji Bolderājas namu piemēram  dārgākā pozīcija lielākoties ir tieši siltums.

Maijas rēķins par vienu istabu esot tuvu 300 eiro. Šajā summā esot iekļauta arī neliela īres maksa. "Tas ir lielākais rēķins. Rudenī nebija tik liels. Samaksāt jau es samaksāšu, bet, ja tas vēl plāno palielināties... Nu tā apkure galvenokārt," stāstīja Maija.

Marina ar vīru apdzīvo 71 kvadrātmetra dzīvojamo platību. "Man liekas, pēdējais bija, vēl būs par elektrību. Tas būs atsevišķi. 500 eiro būs. Mums ir 3 istabu dzīvoklis. Divas pensijas mums ir, dēls palīdz," klāstīja Marina.

Salīdzinot rēķinus, iedzīvotāji pamanījuši, ka pat viena namu apsaimniekotāja ietvaros atšķiras maksa par viena kvadrātmetra apsildi. Piemēram, kādā Ziepniekkalna namā maksa par apkures vienību ir 3,86 eiro. Līdzīgā namā Teikas apkaimē – 3,13 eiro.

Piemēram, Krasta masīva daudzdzīvokļu namā apkures vienība maksā 3,10 eiro, bet Rīgas centrā apkures vienības maksa ir 2,77 eiro. Visus šos namus apkalpo RNP. Uzņēmumā stāstīja – atšķiras ēku tehniskais stāvoklis un iedzīvotāju paradumi, piemēram, vēdinot. Tāpēc uz katru kvadrātmetru patērētais siltumenerģijas apjoms atšķirsies pat vizuāli identiskām mājām.

"Ir ļoti daudz faktoru, kas veido kopā, un arī tādi sīkumi kā tas, cik un kādā veidā mēs vēdinām telpas, vai mēs to darām, īslaicīgi pilnībā atverot logus, vai mēs ilgstoši turam vaļā logu šķirbiņā," skaidroja RNP pārstāvis Krists Leiškalns.

Tikmēr lielie komunālo maksājumu rēķini dubultojuši mājokļa pabalsta saņēmēju skaitu Rīgas Sociālajā dienestā. Ja 2021. gada beigās mājokļa pabalstu saņēma ap 5000 mājsaimniecību, pērnā gada beigās šis skaits tuvojās 11 000.

Uz mājokļa pabalstu var pretendēt, ja pēc rēķinu apmaksas uz pirmo mājsaimniecības locekli paliek pāri mazāk par 327 eiro, bet uz katru nākamo 228 eiro.

"Mājokļa pabalsta aprēķinā mēs skatāmies ienākumus par iepriekšējiem trīs mēnešiem. Šie ienākumi arī saistīti ar šiem uzkrājumiem," norādīja Rīgas Sociālā dienesta vadītāja Guna Eglīte.

Dienestā sacīja, ka vērtē katras ģimenes individuālo situāciju.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti