Panorāma

Pēc "spaisa" - pieķēdē pie gultas

Panorāma

Analītiķis: vizītes atteikums ir kļūda

Pierod pie eiro, bet glabā arī latus

Iedzīvotāji pierod pie eiro, bet latus vēl glabā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Jau trīs mēneši Latvijā nodzīvoti ar jauno eiro valūtu un, izvērtējot pieredzi, par eiro ieviešanu atbildīgie droši var teikt – Latvija tagad būs valsts, no kuras nākamie eiro ieviesēji, arī Lietuva, mācīsies labo praksi. Cilvēki pie valūtas ir pieraduši, bet dažas neērtības tomēr izjūt. 

Norēķināšanās eiro problēmas nesagādā, tā atbildējuši 79% respondentu aptaujā. Tie, kuriem ir bijušas kādas problēmas, pārsvarā norāda, ka ir grūti orientēties jaunajās cenās, ir grūti skaitīt jauno valūtu un eiro centi esot smagāki nekā santīmi.  

„Kad es ko pērku eiro, es uzreiz galvā rēķinu, cik tas latu bija.  Teiksim 8 eiro – es parēķinu, 5,6 latos. Tā man visu laiku galvā stāv, atzīst pircēja Rasma.

Pārdevēja Aldona gan uzskata, pie eiro tirgotājiem un pircējiem vēl nav gluži izdevies pierast.

„Man ar tā pašvakāk kā vecam cilvēkam. Iztikt var, kaut kā jau skatāmies. Diezgan slikti.  Visvairāk sagādā problēmas tie melnie – vienkapeikas, divkapeikas un pieci [centi]. Pārējie normāli,” saka Aldona.

Pārāk lielu eiro sīknaudas laišanu apgrozībā pārmetusi arī Latvijas tirgotāju asociācija. Tomēr fakts, ka trīs mēnešu laikā pie eiro viegli pieraduši gandrīz 80% iedzīvotāju, ir vēl viens pierādījums, ka kopumā jaunās valūtas ieviešana Latvijā noritējusi ļoti veiksmīgi, uzskata atbildīgās amatpersonas.

Arī bezmaksas informatīvais tālrunis 8000 3000 vairs nesaņem pat desmit zvanus dienā. Lielākas neskaidrības joprojām ir uzņēmējiem.

Finanšu ministrijas Eiro komunikācijas nodaļas vadītāja Ināra Rubene stāsta, ka joprojām, protams, ir aktuāli jautājumi par cenu paralēlo atspoguļošanu, kā arī dažādi grāmatvedības jautājumi, uz kuriem atbild gan telefoniski, gan arī, turpinot organizēt seminārus.  

Šīs nedēļas pirmdiena bija pēdējais datums, kad 302 lauku pasta nodaļās bija iespējams apmainīt valūtu. Trīs mēnešos pasts samainījis 25 miljonus latu, un lielākā daļa no šīs summas atnesta jau janvārī. Pirmajās dienās bijusi jūtama ažiotāža un veidojušās rindas, atzīst Latvijas pasta vadītājs, bet kopumā maiņa noritējusi mierīgi.

„Ja minētu par kaut kādiem īpašiem gadījumiem, tad tie saistījās vairāk ar kurioziem, kad cilvēki bija pārpratuši [kaut ko] vai arī, kad cilvēki atnesa lielu daudzumu ar monētām, kuras mūsu darbiniekiem pēc tam nācās burtiski stundām pārskaitīt un tikt ar to galā,” stāsta Latvijas Pasta vadītājs Arnis Salnajs.

Lai arī pastā vairs latus maiņai nepieņem, tos pret eiro vēl trīs mēnešus var mainīt jebkurā komercbankā, bet Latvijas Bankā tas būs izdarāms neierobežoti ilgi. Jau šobrīd ir samainīts 91% lata banknošu un tikai 35% monētu. Kopumā skaidrā naudā uz eiro līdz šim samainīti 915 miljoni latu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti