Iedzīvotāji piemiņai, visticamāk, paturēs vairākus miljonus latu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Piemiņa un sentiments ir viens no galvenajiem iemesliem, kādēļ cilvēki mēdz saglabāt veco valūtu. Tā norāda Igaunijas Banka, skaidrojot, kādēļ apgrozībā joprojām ir palikušas Igaunijas kronas aptuveni 50 miljonu eiro vērtībā. Arī Latvijā daudzi vēlas saglabāt latus par piemiņu, tāpēc sagaidāms, ka arī pie mums vairāki miljoni latu tā arī netiks apmainīti pret eiro.

Piemiņas lati ar stārķi, sēni vai skudru, visticamāk, būs izplatītākās latu monētas, ko iedzīvotāji gribēs saglabāt par piemiņu. Daudziem mājās ir sakrātas visas vai gandrīz visas īpašās monētas. Tāpat cilvēki vēlēsies saglabāt arī banknotes, lai būtu ko mazbērniem parādīt.

Tā notika arī Igaunijā, kas 2011.gada sākumā ieviesa eiro. Tādēļ trīs gadus vēlāk joprojām nav apmainītas kronas aptuveni 50 miljonu eiro vērtībā. „2011. gada pirmajās dienās, ka Igaunija sāka lietot eiro, skaidrā naudā apgrozībā bija Igaunijas kronas aptuveni 370 miljonu eiro vērtībā. Puse no šīs naudas tika apmainīta paralēlās cirkulācijas laikā. Līdz ar to no apgrozības tika izņemtas kronas aptuveni 190 miljonu eiro vērtībā. Un kopš tā laika summas, kas atgriezās bankā, strauji krita," stāsta Igaunijas Bankas runasvīrs Viljars Rāsks.

Pēc tam, kad Igaunijā eiro lietoja jau gadu, apgrozībā bija palikušas kronas aptuveni 55 miljonu vērtībā. Tas nozīmē, ka visa otrā un trešā eiro lietošanas gada laikā no apgrozības tika izņemts vien ap pieciem miljoniem eiro līdzvērtīgs Igaunijas kronu apjoms. „Pirmā eiro cirkulācijas gada nogalē mēs pasūtījām pētījumu, un tas parādīja, ka 2011.gada decembrī četriem no pieciem iedzīvotājiem ir palikušas kronas. Un 80% no šiem cilvēkiem saka, ka viņi ir saglabājuši skaidru naudu sev par piemiņu. Turklāt tikai 3% iedzīvotāju saglabāto kronu skaits bija lielāks par summu, kas ir līdzvērtīga 60 eiro. Tas nozīmē, ka summas ir mazas un tās tika saglabātas par piemiņu," norāda Igaunijas Bankas pārstāvis.

Līdz ar to, no Igaunijas pieredzes var secināt, ka jau šī gada beigās būs aptuveni skaidrs, cik latu tā arī nekad netiks samainīti pret eiro. Savukārt tie, kuri vēlas latus samainīt pret eiro, dzīvojot ārzemēs, turpmākos divus mēnešus var doties uz jebkuras eirozonas valsts Centrālo banku. Tur gan tiks pieņemtas tikai latu banknotes.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti