Eiro fokusā

Kodu karšu vietā turpmāk būs jāizvēlas citi autentifikācijas rīki

Eiro fokusā

Ķīnā IKP pieaugums prognozēts lēnākais 30 gadu laikā

Aptauja: Cilvēki arvien biežāk izvēlas pusdienot sabiedriskās ēdināšanas iestādēs

«Iedzīvināt» kafejnīcas klusajā sezonā. Kuldīgā tūristus vilina restorānu nedēļa

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Vismaz reizi mēnesī sabiedriskajās ēdināšanas iestādēs pusdieno katrs otrais Latvijas iedzīvotājs, liecina "SKDS" šā gada sākumā veiktās aptaujas dati. Secināts, ka katrs desmitais iedzīvotājs kafejnīcās vai ēdnīcās pusdieno katru vai gandrīz katru dienu. Lai pievilinātu klientus ziemas sezonā, restorāni un kafejnīcas aktīvāk piedāvā tā sauktās biznesa pusdienas, kas izdevīgas apmeklētājam, bet ēdināšanas iestādei ļauj nodrošināt cilvēku apriti nesezonā, taču tā drīzāk ir izdzīvošana, nevis bizness. Kāda šobrīd situācija ēdināšanas nozarē Kuldīgā, kur tieši šonedēļ notiek restorānu nedēļa?

Restorānu nedēļa "Taste Kuldīga" ir viens no veidiem, kā nu jau trešo gadu pievilināt apmeklētājus un interesentus mazpilsētas kafejnīcām un restorāniem tieši klusajā periodā, kad vēl nav sākusies aktīvā tūrisma sezona, sprieda Kuldīgas aktīvā atpūtas centra vadītāja Jana Bergmane. Mārketinga aktivitātes nodrošina tieši Kuldīgas aktīvās atpūtas centrs.

"Mājaslapa, sociālie tīkli, galda kartes, konkursa materiāli. Tas viss ir uz mūsu pleciem. Viens no laikietilpīgākiem un sarežģītākajiem procesiem ir fotografēšana, jo tam vizuālajam materiālam ir ļoti liela loma. Tam mēs piesaistām profesionālus fotogrāfus, un tad kopīgiem spēkiem tiek veidots šis materiāls," stāstīja Bergmane.

Šoreiz restorānu nedēļai izvēlēta tēma – "Kaņepe". Tad nu restorānu pavāri improvizē par un ap kaņepi ēdienkartē.

Bergmane atzina, ka par restorānu nedēļu interesējas Kurzemes iedzīvotāji, brauc no Rīgas, Vidzemes un pat Lietuvas. 

Biznesa pusdienas – vieni piedāvā, citi ne 

Kafejnīcas "Tilts" īpašniece Iveta Ozolniece uzskata, ka restorānu nedēļa ir laba iespēja iedzīvināt kafejnīcu martā, un tā ir iespēja arī nopelnīt. Kafejnīca netālu no Ventas rumbas darbojas vairākus gadus, tagad ieviests arī biznesa pusdienu piedāvājums.

"Protams, ka neko dižu nopelnīt nevar, jo pusdienu piedāvājums ir lēts, bet ziemā tāpat algas ir jāmaksā, labi darbinieki ir jānotur, uzturēšana  ir jāmaksā. Tas ir veids, kā izdzīvot,"  teica Ozolniece.

Tikmēr restorāns "Bangerts" no biznesa pusdienu piedāvājuma ir atteicies un strādā ar pamata ēdienkarti. Šefpavārs Aigars Sīlis ir kuldīdznieks, kurš uzkrājis pieredzi Rīgā, guvis panākumus pasaules mēroga konkursos un šobrīd strādā savā dzimtajā pusē. Par tā saucamo biznesa piedāvājumu viņam ir sava nostāja.

"Mēs neizvēlamies biznesa pusdienas, jo tas nav mūsu lauciņš. Nevar gatavot skaistu ēdienu no dārgiem produktiem un no lētiem produktiem taisīt vienkāršu ēdienu. Sava latiņa ir jātur. Man šķiet, ka mēs esam restorāns, kur piedāvājam ēdienu, ko mājās nevari uztaisīt, šeit radām svētku sajūtu," teica  Sīlis.

Lētāks pusdienu piedāvājums nav darbības virziens arī Kuldīgas restorānam "Goldingen Room". Īpašniece Santa Cine ir apguvusi franču un itāļu pavārmākslas smalkumus ārpus Latvijas un nu jau vairākus gadus kopā ar savu ģimeni piedāvā kuldīdzniekiem un pilsētas viesiem savu skatījumu par ēdiena filozofiju.

"Dienas piedāvājums mazliet atšķirtos no tā, ko mēs ikdienā piedāvājam ne tajā labākajā nozīmē. Ir ļoti viegli aiziet tādā ekonomiskā kategorijā, un pēc tam ir ļoti grūti... Ja cilvēks atnāks pa dienu apēst zupiņu par 1,50 eiro, tad viņš nenāks svinēt tajā pašā vietā un pasūtīt jēru par 12 eiro," klāstīja Cine.

Akcentē darbaspēka trūkumu Kuldīgā

Cine uzskata, ka šobrīd lielākā problēma ir nevis tas, kā izdzīvot ziemas laikā, bet gan darbaspēka trūkums. 

Pēc viņas teiktā, restorāns "Goldingen Room" darbu uzsāka, pamatā nodarbinot tehnikuma izlaiduma kursa audzēkņus, bet tagad tehnikums labākajiem izglītības iestādes beidzējiem aktīvi piedāvājot darbu ārpus Latvijas. Tādējādi labi apmaksāts darbaspēks nonāk gan Vācijā, gan citās Eiropas valstīs. "Līdz ar to to jauniešu, kas būtu gatavi palikt Latvijā, kļūst arvien mazāk, īpaši Kuldīgā," atzina Cine.

Par darbaspēka problēmām runā arī kafejnīcas "Tilts" saimniece Ozolniece: "Labus darbiniekus atrast ir ļoti grūti. Otrs, kas skar visu ēdināšanas nozari, - mums ir tiešām liels nodokļu slogs. Līdz ar to ļoti atbalstu Latvijas Restorānu biedrības ideju par to, ka PVN šajā nozarē ir jāsamazina. Vai tas tā būs? Nezinu."

Neraugoties uz šiem riskiem, Kuldīgas sirdī tikko atvērusies vēl viena kafejnīca "Kursas zeme" un pirmā kafijas grauzdētava Kurzemē "Curonia". Līdzīpašnieks Klāvs Šļakorcins ir optimisma pilns strādāt un sagaidīt pirmo aktīvo tūrisma sezonu. Ir izdevies atrast arī darbiniekus.

"Tā mūsu vīzija, lai cilvēks no mums aiziet ar pilnu vēderu, lai nav citur jāmeklē vēl kaut ko. Mēs strādājam, lai mums būtu šāds pusdienu piedāvājums. Šodien mums ir daudz cilvēku, jo sākusies restorānu nedēļa," teica Šļakorcins.

Kuldīgas restorānu nedēļas "Taste Kuldīga" rīkotāji aicina cilvēkus laikus rezervēt vietas kafejnīcās un restorānos, jo pieaugusi interese tieši par nedēļas nogali,  kad Kuldīgā tiks izgaismota Ventas rumba un notiks gaismas šovi, tā papildus piesaistot cilvēkus restorānu nedēļai.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti