Dienas ziņas

Ornitologs Viesturs Ķerus debitē bērnu literatūrā

Dienas ziņas

Dobelē atklāts Dabaszinātņu mācību centrs

Iedvesmas brokastīs tiekas ar uzņēmējiem – remigrantiem

Iedvesmas brokastīs Preiļos uzņēmēji – reemigranti dalās ar savu pieredzi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Preiļos pirmo reizi Uzņēmējdarbības centrs sadarbībā ar Latgales plānošanas reģionu organizēja pasākumu “Iedvesmas brokastis”. Tā laikā uzņēmēji, kas atgriezušies no ārzemēm un tagad strādā dažādās Latgales pilsētās, vietējiem iedzīvotājiem, kas arī darbojas uzņēmējdarbībā vai vēl tikai plāno to uzsākt, stāstīja par savu pieredzi. Iecerēts, ka šāda veida tikšanās ar reemigrantiem turpmāk notiks visā Latgalē.     

Drosme, atbildība un neatlaidība – tās ir īpašības, kas raksturo uzņēmēju, bet jo īpaši to, kurš atgriezies Latvijā pēc prombūtnes ārzemēs, tā uzsvērts iedvesmas brokastīs, tiekoties ar reemigrantiem un vietējiem iedzīvotājiem.

Preiļu Uzņēmējdarbības centrā pirmo reizi eksperimentējot esošie un topošie uzņēmēji sanāca kopā, lai ieklausītos, kā uzņēmējdarbību Preiļos, Līvānos un Rēzeknē veic uzņēmēji - reemigranti.

“Šie reemigranti vēlas “satīkloties”, sapazīties ar šeit esošajiem uzņēmējiem, jo viņi bijuši tomēr izolēti, viņi nav iepazinušies ar šiem cilvēkiem. Un otrs tas, ka vēlētos iedrošināt tos, kuri nav atraduši sevi; vēlos savest šīs puses kopā,” sacīja Preiļu novada uzņēmējdarbības konsultante Ineta Liepniece.

“Tas ir ļoti vērtīgi, jo, sazinoties ar mani, ļoti liela daļa reemigrantu tieši norāda, ka viņi grib uzsākt uzņēmējdarbību, bet viņiem nepietiek tieši tāda solīša vai cilvēka, kas pasaka priekšā, ko darīt, ar ko sākt,” atzina Latgales reģiona reemigrācijas koordinatore Latgalē Astrīda Leščinska.

Preiļu novadā pašlaik ir aptuveni 660 uzņēmēji, viņu vidū arī Baiba Volonte, kura, atgriežoties no Īrijas, turpina tur iesākto tamborēšanu.

“Viņa tamborē rotaļlietas, viņa tamborē ļoti skaistas rotaļlietas. Un šīs rotaļlietas tiek pārdotas visā pasaulē. Viņa jau nodarbojās ar uzņēmējdarbību ārzemēs, šeit viņa to visu turpina,” stāstīja Preiļu novada uzņēmējdarbības konsultante Ineta Liepniece.

Pēdējo divu gadu laikā ar reemigrācijas koordinatora palīdzību Latgalē no ārvalstīm atgriezušās aptuveni 90 ģimenes, kas ir aptuveni 200 cilvēki. Lielākā daļa uzņēmēju -reemigrantu reģionos attīsta tūrisma un ēdināšanas nozares.

Rēzeknē pēc septiņu gadu dzīves Lielbritānijā atgriezās un šogad par Latgales reģiona uzņēmēju gada balvas ieguvēju kļuva “Fresh Terase” īpašnieks no Rēzeknes Igors Nikitins.

“Radās ideja par sezonāla tipa kafejnīcu, kas maksimāli līdzinās dārzam, kas tajā pašā laikā atrodas pilsētas centrā. Vienkārši ienākot tur iekšā, tu pazūdi,” stāstīja Nikitins.

“Ļoti dažādi, tāpat tie ir topošie uzņēmēji vai tādi, kas var pārnest savu biznesu uz Latviju. It sevišķi saistībā ar “Brexit”. Viņiem ir bail, ka tomēr tam uzņēmumam būs grūtības,” stāstīja Latgales reģiona reemigrācijas koordinatore Latgalē Astrīda Leščinska.

Viens no būtiskākajiem reemigrantu ieteikumiem, lai veicinātu tieši uzņēmēju atgriešanos, ir nodrošināt stabilu un pārskatāmu nodokļu sistēmu.

“Ļoti, ļoti strauji mainās nosacījumi, tas gan. Ja ir nodokļu politika, tad vismaz noteiktu kādu laiku lai ir stabilitāte, lai uzņēmējs var droši strādāt,” uzvēra Preiļu novada uzņēmējdarbības konsultante Ineta Liepniece.

“Manā skatījumā vispār pirmo gadu cilvēku nevajag aiztikt, lai viņš sāk uzņēmējdarbību, lai saprot, kā tas notiek, un tad varbūt attiecīgi jānoslogo ar kādiem nodokļiem. Bet tā galvenais - jau sev galvā vienkārši saplānot, jābūt plānam.  Jābūt krampītim un jāstrādā!” sacīja Igors Nikitins.

Turpmāk Latgales plānošanas reģions un Preiļu novada Uzņēmējdarbības centrs cer organizēt līdzīgas iedvesmojošas platformas arī citviet reģionā, bet līdz nākamā gada maijam pastiprinātas reemigrācijas projekta aktivitātes gaidāmas ne tikai Preiļos, bet arī Balvos, Riebiņos un Daugavpilī.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti