Iecelta jauna Privatizācijas aģentūras valde

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Pirmdien, 3. novembrī, notikušajā Privatizācijas aģentūras ārkārtas akcionāru sapulcē tika iecelta jauna aģentūras valde - par aģentūras valdes priekšsēdētāju ir iecelts Vladimirs Loginovs, par valdes locekli - Ģirts Freibergs, informēja Ekonomikas ministrija. 

Vladimirs Loginovs līdz šim ir bijis Privatizācijas aģentūras Komercdarbības dienesta vadītājs, kā arī investora piesaistes bankai “Citadele” projekta vadītājs.

Ģirtam Freibergam ir liela pieredze darbā finanšu sektorā, tai skaitā divus gadus viņš ir bijis bankas “Citadele” padomes loceklis, ir darbojies arī citos finanšu uzņēmumos.

Ekonomikas ministrs Vjačeslavs Dombrovskis, neraugoties uz iepriekšējās valdes brīdinājumiem par neizdevīgiem darījuma nosacījumiem, līgumu par bankas pārdošanu plānots parakstīt jau tuvākajās dienās. 

Dombrovskis pirmdien atzina, ka vairāki uzrunātie no piedāvājuma atteikušies, un otrs jaunās valdes loceklis – agrākais “Citadeles” bankas padomes loceklis Ģirts Freibergs – ar pārdošanas līgumu iepazīsies tuvākajās dienās.

Jautāts, vai Freibergs būs gatavs parakstīt „Citadeles” pārdošanas līgumu, ministrs pieļāva, ka vispirms jaunieceltais PA valdes loceklis iepazīsies ar šo līgumu, „jo arī viens no galvenajiem iemesliem, ja ne galvenais, kāpēc bija grūti atrast savlaicīgi valdes locekli tad, kad vecā valde paziņoja par atkāpšanos, bija tas, ka mūsu iespējamo cilvēku loks bija sašaurināts ar tiem, kam bija darīšana ar šo iepirkumu”.

Dombrovskis atklāja, ka Freiberga kandidatūru ieteicis otrs jaunās valdes loceklis – Vladimirs Loginovs. Par Freiberga plusiem ekonomikas ministrs nosauca viņa iepriekšējo saistību ar banku “Citadele” un lielo pieredzi finanšu sektorā.

Freibergs iepriekš vadošā līmenī darbojies virknē citu uzņēmumu. Viņš pats Latvijas Televīzijai apstiprināja gatavību pāris dienu laikā iepazīties ar bankas pārdošanas līgumu un to parakstīt.

Jau ziņots, ka līdzšinējie PA valdes locekļi - Ansis Spridzāns un Guntis Lauska - atkāpās no amata trešdien. Līdz ar to Privatizācijas aģentūra nevarēja parakstīt valdības atbalstīto bankas pārdošanas līgumu.

Īsi pēc PA valdes locekļu atkāpšanās par amata kandidātu izvēlēts PA Komercdarbības dienesta vadītājs Vladimirs Loginovs, taču viņu nevarēja iecelt, jo valdi var apstiprināt tikai tad, ja būs divi valdes locekļi.

Oktobra beigās valdība slēgtajā sēdē akceptēja līgumu par bankas "Citadele" akciju pārdošanu starptautisko investoru grupai "Ripplewood Holdings". Bankas pārdošanas līgumā plānots iekļaut punktu, ka ”Ripplewood Holdings” sev piederošās ”Citadeles” akcijas varēs pārdot jau pēc diviem gadiem. 

Valdība atbalstītā bankas pārdošanas līguma nosacījumi paredz, ka "Ripplewood Holdings" bankas akcijas varēs pārdot pēc diviem gadiem. Latvijas valdība akceptēja ASV fonda "Ripplewood Holdings" izteikto bankas "Citadele" iegādes piedāvājumu. Tas paredz, ka 25% bankas "Citadele" akciju iegādāsies "Ripplewood Holdings", 50% iegūs patlaban publiski nenosaukti investori, bet 25% kapitāldaļu savā īpašumā saglabās Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības banka (ERAB).

ERAB atbalsta Latvijas valdības lēmumu pārdot valstij piederošās bankas "Citadele" akcijas starptautiskai investoru grupai, ko vada "Ripplewood Holdings" un fonda dibinātājs un izpilddirektors Tims Kolinss. ERAB viceprezidents Filips Benets 23.septembrī apmierinātību par notikušo izteica Rīgā, darījumu saucot par profesionāli vadītu procesu.

ASV investoru piedāvātā cena par bankas "Citadele" akcijām un visi investoru vārdi tiks atklāti pēc darījuma noslēgšanas.

Savulaik valsts maksātnespējīgajā "Parex" bankā ar mērķi novērst apjomīgu finanšu krīzi no saviem līdzekļiem naudas ieguldīja aptuveni miljardu eiro, bet kopā ar valsts garantijām - ap diviem miljardiem eiro. No abām bankām - „Reverta” un „Citadele” - atgūta gandrīz puse no šīs summas jeb 770 miljoni eiro. Bankā „Citadele” neatmaksātais atbalsts palicis aptuveni 130 miljoni eiro. "Citadele" tika dibināta 2010.gadā, restrukturizējot valsts pārņemto "Parex banku". Patlaban Privatizācijas aģentūras īpašumā ir 75% mīnus viena bankas "Citadele" akcija, savukārt 25% un viena akcija pieder Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības bankai.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti