Idelsons par finanšu sektora sakārtošanu: Latvija var lepoties ar panākto

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Latvijas izdarītais finanšu sektora sakārtošanā ir labs precedents pat starptautiskā mērogā, un mums ir, ar ko lepoties, intervijā Latvijas Radio sacīja “Signet Bank” valdes priekšsēdētājs Roberts Idelsons.

Idelsons norādīja, ka pārmaiņu process finanšu sektorā sācies jau 2016. gada otrajā pusē un paātrinājies pēdējā gada laikā pēc “AB LV” bankas problēmām.  Rezultātā tagad Latvijā nav banku, kas pilnībā fokusējas uz starptautisko klientu transakcijām, tās pārorientējas uz citiem biznesiem.

Intervija ar “Signet Bank” valdes priekšsēdētāju Robertu Idelsonu
00:00 / 00:00
Lejuplādēt

Viņaprāt, Latvija izdarījusi ļoti daudz finanšu sektora sakārtošanai, un arī tagad valdība turpina spert pareizos soļus, un ir svarīgs brīdis - jāpārvelk svītra pāri tiem notikumiem, kas bijuši pagātnē, un var pozicionēt Latviju kā veiksmes stāstu sava finanšu sektora sakārtošanā, jo tas ir arī starptautiski labs precedents un mums ir, ar ko lepoties.

Savukārt, vērtējot premjera Krišjāņa Kariņa (“Jaunā Vienotība”) pieteikto finanšu sektora kontroles sistēmas “kapitālo remontu”, Idelsons atzina, ka galvenais ir to nesasteigt un panākt, lai nav kādas dzirksteles, “no kuras var uzliesmot samērā nepatīkami notikumi”.

Viņš piekrita, ka ir lietas, kas ir uzlabojamas un kopumā virziens ir atbalstāms, bet konkrēti soļi jāvērtē, un pareizi būtu to darīt, iesaistot industriju, spēlētājus, panākot labāko rezultātu.  

KONTEKSTS:

Eiropas Padomes noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas ekspertu komiteja "Moneyval" pērn augustā Latvijai noteica pastiprinātu kontroles režīmu, jo Latvija saņēma zemu vai vidēju novērtējumu pēc vairākiem efektivitātes kritērijiem. "Moneyval" Latvijas rīcību atzīst par mazefektīvu divās jomās - patiesā labuma guvēju noteikšanā un masu iznīcināšanas ieroču izplatīšanas finansēšanas novēršanā. Ja Latvija noteiktajā laikā neieviesīs "Moneyval" rekomendācijas, tā var nokļūt tā sauktajā pelēkajā sarakstā.

Šis nebija pirmais negatīvais vērtējums Latvijai, runājot par naudas atmazgāšanas apkarošanu. Nepietiekamu kontroli iepriekš pārmeta arī ASV. Pēc ASV Finanšu ministrijas ziņojuma pērn gada sākumā darbību nācās beigt "ABLV Bank", kurai pārmeta  naudas atmazgāšanas shēmas, kas palīdzējušas Ziemeļkorejas kodolieroču programmai un nelegālām darbībām Azerbaidžānā, Krievijā un Ukrainā. 

Latvijas finanšu sistēmas sakārtošana un "Moneyval" rekomendāciju ieviešana ir viena no Krišjāņa Kariņa ("Jaunā Vienotība") vadītās valdības prioritātēm.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti