Idelsons: izskanējusī «Citadeles» pārdošanas summa – adekvāta tirgus cena

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Neoficiālā informācija, kas izskanējusi par iespējamajiem valdības lēmumiem attiecībā „Citadeles” bankas pārdošanu ASV fondam „Ripplewood Holdings”, ļauj secināt, ka kopumā pārdošanas darījums Latvijai nodrošinās tirgus cenu,  pauž eksperti. Tiesa gan, kā darījumam nelabvēlīgs ir vērtējams fakts, ka par pretendentiem atklātībā nonāca konfidenciāla informācija. 

Izskanējusī informācija liecina, ka „Citadeli” ASV fondam varētu pārdot par 113 miljoniem eiro. Šī cena sakrītot ar summu, kura valstij nepieciešama, lai atgūtu „Citadeles bankā” ieguldīto naudu.

„M2M Private Bank” valdes priekšsēdētājs Roberts Idelsons, kura vadītā banka arī savulaik interesējās par „Citadeles” iegādi, uzskata, ka kopumā par darījumu pieejamā informācija liek domāt, ka iespējamā cena ir atbilstoša tirgus situācijai.

„Jebkuru aktīvu cenu nosaka tirgus, ja ir pārdevējs, kas vēlas pārdot. Šajā gadījumā pārdevējs, manuprāt, ir darījis visu pareizi - apzinājis visus iespējamos potenciālos pircējus, atlasījis tos, kuri piedāvā adekvātas cenas un ir labi, adekvāti pircēji šim aktīvam. Šī procesa beigās šī cena būs adekvāta, viennozīmīgi, jo sarunas ir bijušas ar plašu investoru loku, un tas arī faktiski nosaka šo cenu. Varam droši teikt, ka tas ir tirgus darījums,” Latvijas Radio atzina Idelsons.

Tomēr, pēc viņa teiktā, negatīvi vērtējams fakts, ka par pārdošanas procesu vērā ņemams apjoms informācijas ticis nopludināts. Idelsons arī norāda - pieņemot, ka publiski izskanējusī informācija par bankas pārdošanas ir patiesa, iespējamā investora skatījumā „Citadeles” iegāde varētu būt investīcija ar mērķi to vēlāk pārdot jau stratēģiskajam investoram.   

„Ja tas ir tas fonds, tad jā, tad, visticamāk, viņi to vēlāk vēlēsies pārdot ar peļņu, jo tā ir tā ideja - nevis iekarot kaut kādu mistisku tirgus daļu, kā dara skandināvu bankas Latvijā. Līdz ar to viņš noteikti veiks pasākumus, lai padarītu banku efektīvāku un pelnošāku ar mērķi atrast vēlāk pircēju, kas būtu tieši šis stratēģiskais pircējs, kam varētu šo banku vēlāk realizēt,” sprieda Idelsons.

Šī iemesla dēļ pēc iespējamās īpašnieka maiņas „Citadeles bankas” attīstības stratēģija galvenokārt varētu būt vērsta uz tās vērtības palielināšanu un darbības efektivitāti, pieļauj Idelsons.  

„Tās bažas, kas izskanējušas par to, ka „Citadele” neveiks tādu kā tautsaimniecības kreditēšanas funkciju, varētu būt diezgan pamatotas, jo tur vairs nebūs tāda sociālā elementa - tur vienkārši būs tirgus ekonomikas principi, un banka darīs to, kas tai būs izdevīgi tīri no peļņas viedokļa, nevis no kaut kādiem citiem aspektiem,” norādīja Idelsons.

Savukārt Latvijas Komercbanku asociācijas vadītājs Mārtiņš Bičevskis iepriekš pauda, ka no banku industrijas viedokļa „Citadeles” pārdošana ir kopumā vērtējama pozitīvi.

„Sekmīga privātā sektora ienākšana atpakaļ valsts vietā dotu divus skaidrus signālus par Latvijas tirgu. Pirmais, ka mums ir noslēgusies pēckrīzes ēra, kad valsts atbalsts ir nepieciešams licencētai kredītiestādei, - tas būs beidzies. Otrais - ja ienāk privātais sektors ar kaut kādu pietiekami saprotamu cenu, tad viņš verificē, ka līdz šim nodokļu maksātāju nauda ir lietota jēdzīgi un sektors tagad strādās bez tās,” pauda Bičevskis.

Līdz darījuma noslēgumam atbildīgajām institūcijām nav tiesību plašāk komentēt darījuma norisi, tomēr zināms, ka gala lēmumu par „Citadeles” pārdošanu valdība ir iecerējusi pieņemt septembrī.

LTV iepriekš ziņoja, ka valdības ministri šonedēļ konfidenciāli vienojušies radīt ekskluzīvu izņēmumu vienam pretendentam saistībā ar bankas “Citadele” pārdošanu. Mēneša laikā ASV fondam „Ripplewood Holdings” jāpieņem lēmums, vai tas vēlas iegādāties banku par 113 miljoniem eiro. Tā ir mazākā summa, kāda nepieciešama, lai valsts neciestu zaudējumus.

"Citadele" tika dibināta 2010.gadā, restrukturizējot valsts pārņemto "Parex banku". Patlaban Privatizācijas aģentūras īpašumā ir 75% mīnus viena bankas "Citadele" akcija, savukārt 25% un viena akcija pieder Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības bankai.

Pērnvasar valdība nolēma atsākt investoru piesaistes procesu bankai "Citadele". Darījuma finanšu konsultants investīciju banka "Societe Generale" uzrunāja gandrīz 100 investorus, kas varētu kļūt par bankas "Citadele" stratēģiskajiem ieguldītājiem. Vairāki investori iesniedza nesaistošos piedāvājumus. Gala lēmumu par investoru piesaisti valdība plānoja pieņemt šovasar.

Tomēr jūnija vidū valdība neakceptēja Privatizācijas aģentūras ziņojumu par valstij daļēji piederošās bankas “Citadele” pārdošanu. Aģentūras vadītājs skaidroja, ka ministri lūguši detalizētāku informāciju, kas tikšot sagādāta tuvāko nedēļu laikā.

Privatizācijas aģentūra atteicās nosaukt potenciālās summas, kādas investori gatavi maksāt par "Citadeli", vien norādot – apkopotie piedāvājumi ir valstij izdevīgi.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti