HSBC banka Šveicē palīdzējusi politiķiem un noziedzniekiem «atmazgāt naudu»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Britu bankas HSBC Šveices struktūrvienība palīdzējusi turīgiem klientiem izvairīties no nodokļu maksāšanas un no varasiestādēm noslēpt vairākus miljonus dolāru, liecina Starptautiskā Pētniecisko žurnālistu konsorcija publicēts pētījums. 

  • Pirms vairākiem gadiem banka „palīdzējusi” gan politiķiem, gan starptautiskiem noziedzniekiem
  • Banka paziņojusi, ka tagad situācija ir fundamentāli mainījusies
  • Izmeklēšanā iesaistījās vairāk nekā 100 žurnālisti no 45 valstīm

HSBC ir Lielbritānijas lielākā banka, un Starptautiskā Pētnieciskās žurnālistikas konsorcija pētījums liecina, ka bankas struktūrvienība Šveicē palīdzējusi bagātiem klientiem vērienīgos apmēros izvairīties no nodokļu maksāšanas un ofšoros paslēpt lielas naudas summas.

Pētījums, izpētot nopludinātus dokumentus, notika sadarbībā ar  Francijas laikrakstu „Le Monde”, Lielbritānijas raidsabiedrību BBC un laikrakstu „Guardian”. Runa ir par tūkstošiem dokumentu, kurus bijušais HSBC Šveices struktūrvienības datoreksperts Ervē Falsianī nokopēja 2007.gadā un aizbēga no Šveices uz Franciju, kur tos vēlāk ieguva nodokļu institūcijas.

Žurnālistu analizētie dokumenti parāda, ka HSBC nodrošinājusi kontus starptautiskiem noziedzniekiem, korumpētiem uzņēmējiem, politiķiem un slavenībām. Starptautiskais Pētnieciskās žurnālistikas konsorcijs paziņoja, ka banka guva peļņu arī „no darījumiem ar ieroču tirgotājiem, asiņainu dimantu kontrabandistiem un citiem starptautiskiem noziedzniekiem”.

Noplūdinātajos dokumentos ir minēti arī gan bijušie, gan esošie politiķi no Lielbritānijas, Krievijas, Indijas un vairākām Āfrikas valstīm, arī Saūda Arābijas. Starp dokumentos minētajiem vārdiem esot ASV sankcijām pakļauti cilvēki, tostarp Krievijas prezidenta Vladimira Putina sabiedrotais Genādijs Timčenko, kurš iekļauts sankciju sarakstā saistībā ar konfliktu Ukrainā.

Saskaņā ar dokumentiem, bankas darbinieki zināja par klientu vēlmēm slēpt naudu no savu valstu finanšu iestādēm. Piemēram, kāds HSBC darbinieks piezīmēs par kādu klientu no Dānijas pieminējis, ka visi kontakti notiek ar viņa Londonā dzīvojošo meitu starpniecību, jo konta īpašnieks dzīvo Dānijā, kur ārzemju konta nedeklarēšana ir noziedzīgs nodarījums.

Pati banka Pētnieciskās žurnālistikas konsorcijam atzina, ka tolaik bankas Šveices struktūrvienībā darbības standarti bija „ievērojami zemāki, nekā šodien”.

Pēc pētījuma publicēšanas banka atzina, ka daži klienti bija izmantojuši Šveices banku slepenības principu, lai šajā bankā turētu nedeklarētus kontus, bet paziņoja, ka tagad situācija ir „fundamentāli mainījusies”. Saskaņā ar paziņojumu, 2008.gadā bankas atzars Šveicē sāka „radikālas izmaiņas, lai novērstu, ka tās pakalpojumus izmanto, lai izvairītos no nodokļiem un atmazgātu naudu”.

Īpaši pēdējo gadu finanšu krīzes laikā arvien vairāk ticis runās par nepieciešamību cīnīties pret izvairīšanos no nodokļu maksāšanas, un šis ziņojums, gaidāms, izraisīs jaunas diskusijas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti