Rīta Panorāma

Ukrainas okupētajā daļā novākti 5,8 miljoni tonnu kviešu

Rīta Panorāma

Uz Zemes atgriezusies ĶTR astronautu grupa

Horvātijā sāk iepazīties ar savām eiro monētām

Horvātijā sāk iepazīties ar savām eiro monētām

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Horvātija no nākamā gada 1. janvāra pāriet uz eiro, un iedzīvotājiem jau dota iespēja iegūt savā īpašumā jaunās monētas. Ikviens var brīvi nopirkt divus 33 monētu komplektus ar nacionālo simboliku, kas maksā 100 kunas.

"Šeit ir ļoti vienkārši – var iedot 200 kunas un iegūt divus eiro monētu komplektus. Nekādu problēmu atšķirībā no bankām, kur nepieciešami daudzi dokumenti vienai un tai pašai procedūrai," sacīja kāds Horvātijas iedzīvotājs.

Horvātijas eiro monētu kalšanu sāka jūlijā, nelielā pilsētiņā netālu no galvaspilsētas Zagrebas, un līdz gada beigām plānots izgatavot apmēram 420 miljonus vienību. 

Jau iepriekš pēc ilgstošām diskusijām un plaģiātisma skandāla tika nolemts, ka uz monētām būs valsts kontūra, nacionālais dzīvnieks cauna, izgudrotājs Nikola Tesla un alfabēta burti.

Horvātija ir populārs tūrisma galamērķis arī mūsu valsts iedzīvotājiem, tāpēc jāzina, ka līdz nākamā gada beigām preču un pakalpojumu cenas tiks paralēli norādītas eiro un kunās, un šajā periodā būs iespējams salīdzinoši brīvi bez maksas apmainīt vietējo valūtu. Savukārt kunas kā maksāšanas līdzekli tirdzniecības vietās varēs izmantot vēl tikai pirmās divas jaunā gada nedēļās. Bet pārējo eirozonas valstu centrālās bankas Horvātijas valūtas banknotes bez maksas mainīs līdz februāra beigām.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti