Eiro fokusā

Krietni svārstīgs, bet joprojām populārs – bitkoins

Eiro fokusā

Pieaug koksnes šķeldas cena, apkure ar šķeldu ir 5 reizes lētāka nekā ar dabasgāzi

Krāslavas novada Kalniešu pagastā top jauna alkohola ražotne

Hokeja kluba «Dinamo» galvenā trenera ģimene Kalniešos attīsta viskija ražotni

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Rīgas hokeja kluba "Dinamo" galvenā trenera Vladimira Krikunova ģimenes uzņēmums "De Kriek distillery" ("De Kriek") Krāslavas novada Kalniešu pagastā būvē alkohola ražotni, kur plānots ražot viskiju un kalvadosu. Jau izbūvēta nepieciešamā infrastruktūra fabrikas izveidei, bet pašu ražotni pēc sertifikācijas pabeigšanas plānots atklāt šā gada rudenī. Rūpnīca tiek veidota par ģimenes līdzekļiem, kuru apjoms gan netiek atklāts.

Krāslavas novada Kalniešu pagastā blakus Lukštānu ezeram sagatavota visa nepieciešamā infrastruktūra, lai sāktu pašas rūpnīcas izbūvi. Tieši ūdens kvalitāte bija noteicošais apstāklis, lai sāktu realizēt ideju par viskija ražotni, kas būs videi draudzīga, stāstīja topošās viskija ražotnes galvenais tehnologs Deniss Krikunovs.

"Meklējām labu ūdeni, kas alkoholisko dzērienu ražošanā ir galvenais pamats. Plus pati ekoloģija – šī vieta ir tīra, blakus nav nekādu piesārņojumu radošu ražotņu. Plānots, ka ražotne būs ekoloģiski tīra, izmantosim atjaunojamo enerģiju. Visi ražošanas pārpalikumi tiks utilizēti tādā veidā, lai nekas nepaliek pāri," teica  Krikunovs.

Sākt ražotnes izveidi dabas parkā "Daugavas loki" nebija viegli. Tam nepieciešami pietiekami daudz saskaņojumu ar dažādām instancēm, taču gada laikā ģimenes uzņēmumam tas ir izdevies.

"Protams, ka bija savi sarežģījumi, taču uzraugošās institūcijas nāca pretī un izprata šī projekta unikalitāti priekš Latvijas un faktiski arī visas Baltijas. Tāpēc  galarezultātā  projekts tika atbalstīts," norādīja Krikunovs.

Jaunajai ražotnei dots nosaukums "De Kriek", akcentu liekot uz pašu zīmolu – uzvārdu Krikunovs. Ne velti topošās darītavas mājaslapu rotā hokejista tēls, tas ir par godu Denisa tēvam – Rīgas hokeja kluba "Dinamo" galvenajam trenerim Krikunovam, kurš ir arī šīs darītavas lielākais investors.

Topošās viskija ražotnes teritorija
Topošās viskija ražotnes teritorija

"Šis projekts notiek ar mana tēva līdzekļiem un daļēji maniem, un liels atbalsts nāk no vietējās pašvaldības, kas piedāvāja labiekārtot ceļu līdz topošajai fabrikai," stāstīja Krikunovs.

Krāslavas novada dome iniciatīvu par jaunu ražotni pierobežā vērtē atzinīgi, neslēpa Krāslavas novada domes priekšsēdētājs Gunārs Upenieks (Latvijas Zemnieku savienība).

"Uz šodienu mēs projektējam, – te acīmredzami, ka ceļa stāvoklis ir jāmaina. Katrā ziņā domājam, ka infrastruktūru šeit sagatavosim. Protams, bija grūtības šī projekta realizācijā, jo te ir Augšdaugavas parks ar visiem dabas ierobežojumiem, ilgs process. Labi, ka tas ir beidzies, un šobrīd, kā redzam, būvlaukumā ir sākušies darbi," sacīja Upenieks.

Būtiski, ka produkcijas ražošanā tiks izmantots galvenokārt vietējo zemnieku izaudzētais.

"Mēs izmantosim kviešus, attiecīgi arī kviešu iesalu, dažos izstrādājumos izmantosim rudzus. To visu iegādāsimies no vietējiem zemniekiem. Iesalu, par cik savas iesalnīcas nav, iepirksim no Lietuvas," norādīja uzņēmuma pārstāvis.

Apjomi jaunajai ražotnei būs pielāgoti videi, ūdens daudzumam avotā un arī pieprasījumam. Arī noieta tirgus sākotnējā procesā jau iezīmēts, stāstīja topošās ražotnes galvenais tehnologs.

"Paskatīsimies, kā tirgus un cilvēki mūsu produkciju uztvers, plānojam sākotnēji gadā saražot ap 5000 litru stiprā alkohola. Noieta tirgus – Latvijā, un ir jau noslēgti nodomu līgumi par piegādi uz ASV, Angliju un Izraēlu," atzina Krikunovs.

Uzņēmuma nākotnes plāni Kalniešos vēl lielāki – ieceres veidot veselu tūrisma kompleksu, plānus atklāja Krikunovs.

"Ražotne ir tikai kā lielā projekta bāze, plānojam blakus restorānu un atpūtas zonu. Zemes reljefs ļauj veidot slidkalniņus, dabas takas, pirti, blakus ezers. Darbaspēks būs vajadzīgs," atzina uzņēmuma pārstāvis.

Sākotnēji uzņēmumā "De Kriek" plānotas 25 darbavietas. Krāslavas novadam, kur bezdarba līmenis ir viens augstākajiem Latvijā, tas ir liels ieguvums, norādīja Krāslavas novada domes priekšsēdētājs.

"Tas ir ļoti nozīmīgi priekš novada, deficīts pārsvarā ir uz vīriešu darbarokām, bet te būs darbavietas, kurās varēs piedalīties arī sievietes. Pieprasījums no šīs puses ir liels, cilvēki jau sāk interesēties – kas tur būs, kad tur sāksies darbība? Mums tas ir ļoti svarīgi," atzīmēja pašvaldības vadītājs.

Šā gada maijā Kalniešos plānots uzbūvēt viskija ražotnes ēku 180 kvadrātmetru platībā, bet pēc sertifikācijas procesa rudenī jau sākt produkcijas ražošanu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti