Hipotekārie kredīti ģimenēm ar bērniem – jau trīs bankās

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

No šī gada valsts galvotu aizdevumu ģimenēm ar bērniem, kas paredzēts mājokļa iegādei, izsniedz jau trīs komercbankas, un pirmā ģimene piektdien parakstīja aizdevuma līgumu arī SEB bankā. Valsts šai programmai kopumā atvēlējusi teju 333 tūkstošus eiro. Līdzīgus aizdevumus jau kopš 2015.gada izsniegusi banka „Citadele”, taču citas komercbankas projektā iesaistījušās vien pēc tam, kad parlaments lēma par „nolikto atslēgu” principu kā izvēli.

Andis un Inese Multiņi kopā ar abiem dēlēniem Mareku un Tomu piektdien SEB bankā parakstīja hipotekārā kredīta līgumu ar valsts garantētu aizdevumu iecerētā mājokļa iegādei. Ģimenes galva ir skursteņslauķis, bet mamma Inese ir grāmatvedes asistente veikalā "Depo". Līdz šim ģimenei nav bijusi ilglaicīga mājvieta, bet tagad ir iecere iekārtoties uz dzīvi Jūrmalā, stāsta Andis Multiņš:

„Vecākais dēls Mareks mācās Majoru vidusskolā, 1. klasītē. Jaunākais Toms iet dārziņā Priedainē. Mēs šo brīdi gaidījām ļoti ilgi, dzirdēts par to bija. Vienmēr jau cerība ir un, redz, ka piepildās! Mums ir gājis jautri. Mēs esam septiņas reizes mainījuši dzīvesvietu. Īrējām dažādās vietās. Gan Rīgā, gan arī Daugavpilī esam dzīvojuši, un tagad Jūrmalā. Septiņas reizes ir mainīta dzīvesvieta un pašlaik mēs īrējam dzīvokli Jūrmalā.”

Multiņi ir pirmā ģimene, kas šādu aizdevumu saņēmusi SEB bankā. Kā stāsta bankas pārstāvis Mārtiņš Panke, klientu interese pirmās nedēļas laikā ir liela. Lai galvojumu iegūtu, ģimenei jābūt bērniem un pastāvīgiem ienākumiem, kas apliecina iespēju uzņemties ilgtermiņa kredītsaistības:

„Faktiski nedēļas laikā vairāk nekā 120 klienti ir vēlējušies saņemt konsultāciju tieši par šo programmu - kādi ir tās nosacījumi, kādas ir iespējas un kā var piedalīties. Mēs sagaidām, ka tuvāko mēnešu laikā tie būs vēl vairāki desmiti, piecdesmit un varbūt pat 100 mājokļu aizdevumi.”

Jau kopš 2015.gada janvāra hipotekāros kredītus ar šādu galvojumu piedāvāja banka „Citadele”. Šogad galvojums izsniegts jau 55 ģimenēm. Komercbankas  - SEB un „Swedbank” - sākotnēji atteicās piedalīties valsts atbalsta programmā jaunajām ģimenēm un savu dalību tajā apstiprinājušas vien šomēnes. Vēl janvārī bankām šis projekts nebija saistošs, jo parlaments diskutēja par iespējamiem grozījumiem Maksātnespējas likumā, kas paredzēja hipotekārajiem kredītiem obligātu „nolikto atslēgu” principu nosacījumu. Tas komercbankām bijis riskants, jo paredzēja, ka gadījumā, ja jaunā ģimene nespēs pildīt līgumsaistības, tad varēs kredītu dzēst, atsakoties no sava mājokļa. Lēmumu skaidro Latvijas Komercbanku asociācijas pārstāve Baiba Melnace:

„Tas radīja bankām pārāk lielus riskus un ierobežoja iespējas izsniegt kredītus ar klientiem interesantiem un pieejamiem nosacījumiem. Tad bankām nācās palielināt pirmās iemaksas. Mainoties situācijai, tā kā parlamentā grozījumi Maksātnespējas likumā tika atcelti, tika noteikta bankām un klientiem brīvprātīga iespēja vienoties par kredīta veidu, kas abām pusēm ir izdevīgs.”

Citadeles bankā, kur ir lielāka pieredze ar aizdevumiem mājokļu iegādei, informē, ka „nolikto atslēgu” princips klientiem pašiem ir mazāk saistošs, jo tas prasa ieguldīt lielāku pirmo summu. Tāpēc izvēle kreditēšanu atvieglo. Bez SEB jau nedēļu šādus galvojumus iespējams formēt arī „Swedbank”.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti