Dienas ziņas

Pašvaldības vienojas apjomīgā projektā

Dienas ziņas

Mudina bērnus integrēt vispārējā skolā

Gurķi "Kliģenos" gaidāmi agrāk nekā pērn

Gurķi «Kliģenu» saimniecībā šogad gaidāmi agrāk nekā pērn

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Kamēr ārā termometra stabiņš ar katru dienu noslīd arvien zemāk, Cēsu pusē zemnieku saimniecībā “Kliģeni” jūtams pavasaris. Siltumnīcās, kur tiek uzturēta 24 grādu temperatūra, pirmā gurķu raža gaidāma jau pēc divām nedēļām. Tas ir krietni agrāk nekā iepriekšējos gados.     

Ik gadu 8.marts dārzniecībā saistās ar tulpēm. Par tām Starptautiskajā sieviešu dienā tradicionāli interesējas kungi, un, kā teic saimniecībā “Kliģeni”, 99% no visiem apmeklētājiem tajā dienā ir vīrieši. Saimniecībā ik gadu izaudzē 60 000 tulpju.

Šogad gan 8.marts dārzniecībā solās būt dubulti svētki, jo gaidāma arī pirmā gurķu raža. Gurķi iestādīti pāris nedēļu agrāk nekā pērn, līdz ar to arī ilgāks šogad ir periods, kurā siltumnīcas intensīvi jāapkurina.

Tiek prognozēts, ka šādā veidā arī darba sezona siltumnīcās šosezon būs garāka. Bet tas, ko ražotājs iegūst, savu produkciju tirgū realizējot kā viens no pirmajiem, ir augstāka cena.

“Kliģenu” vairumtirdzniecības vadītājs Reinis Reķis stāsta, ka “viss ir atkarīgs no tirgus un no ievestā eksporta, kā viņi koriģēs tirgu, jo, protams, Latvijas produkts būs dārgāks, un tas pirmais gurķis, protams, ir dārgāks, bet viņš ir agrāks tikai tādēļ, ka mēs stādām ziemā, audzējam aukstā laikā, siltumnīcas jākurina, un tās ir ļoti lielas izmaksas”.

“Līdz ar to nav tā, ka mēs ar lielu cenu ieejam tirgū un arī nopelnām ļoti daudz, īstenībā tā peļņa nav nemaz tik liela, varbūt pat brīžiem vispār nav,” saka Reķis.

Augstāka cena produkcijai ir tikai to laika periodu, kad pieprasījums pārsniedz piedāvājumu, un, kad gurķus jau būs sākušas piedāvāt visas Latvijas lielākās saimniecības, cena ātri kritīsies.

Zemnieku saimniecībā “Kliģeni” teic, ka patērētāju uzticība vietējiem produktiem un vēlme iegādāties Latvijā audzētus dārzeņus ir palielinājusies, bet vienlaikus pieprasījumu pēc vietējās produkcijas ietekmē ievesto dārzeņu cena.

Šosezon gan Latvijā audzētie dārzeņi varētu būt nedaudz lētāki, jo ieviesta samazinātā pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likme Latvijai raksturīgiem augļiem un dārzeņiem, bet to, kāda cena rezultātā veidojas, lielā mērā nosaka tirgotāji.

 “Šis samazinātais PVN vairāk attieksies uz to, ka klients no mums varēs nopirkt lētāk. Jautājums – cik produkts sasniegs procentuālo piecenojumu, kamēr tiks līdz plauktam, tā ir otra lieta. Un, protams, arī  eksports, nākot iekšā Latvijas tirgū, viņi, protams, arī skatās cenas, kādas ir Latvijā,”  saka Reinis Reķis.

Saimniecībā arvien izjūtams ir darbaspēka trūkums, un šobrīd darba ir daudz, gurķi tiek audzēti viena hektāra platībā, bet nupat 2 hektāru platībā iestādīti arī tomātu dēsti. Pirmā tomātu raža šogad gaidāma ap Lieldienām.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti