Dienas ziņas

Talkā veido nārsta vietas vimbām

Dienas ziņas

Latvijai – antirekords

Ilgstošās lietavas izpostījušas arbūzu ražu

Gulbenes novadā ilgstošās lietavas izpostījušas arbūzu ražu 

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Latvijas dārzos un saimniecībās arvien biežāk var ieraudzīt arbūzus. Eksotisko ogu audzētāji prognozē, ka šogad gaidāma laba arbūzu raža. Tikpat cerīgi vēl jūnija beigās uz saviem arbūzu stādiem raudzījās Zaķumuižas saimniece Tatjana Ābeltiņa Gulbenes novadā. Taču jau vēlāk šo arbūzu lauku skāra ilgstošas lietavas, to papostīja vējš, garām negāja arī vētra. Tā rezultātā arbūzi Gulbenes pusē šogad izpaliek. 

Arbūzu laukā, ko izrāda Zaķumuižas saimniece Tatjana Ābeltiņa, bija iestādīti 3000 stādu. Tāpat tika izmēģināta arī jauna audzēšanas metode zem tā saucamajiem tuneļiem. Taču ražas šogad nebūs.

“Katrā gadījumā esam sapratuši, ka turpmāk mēs arī audzēsim tuneļos, jo es ceru, ka katru gadu mums neies pāri tādi lieli virpuļi un viesuļi. Kas attiecas uz arbūzu ražu – bēdīgi. Principā visi stādījumi ir gājuši bojā. Vētru mēs vēl varētu pārdzīvot, tuneļus mēs varam pārvilkt, bet lietu mēs nevaram nekādā veidā aizkavēt, bet mitrums dara savu diemžēl,” stāstīja saimniece.

Dažus mazos arbūzus, ko uz lauka vietām var redzēt, viņa nemaz neuzskata par ražu, tie arī vēlāk tiks iestrādāti zemē. Ābeltiņa skaidroja, ka apmēram vienu kilogramu smagajai ogai vajadzēja būt apmēram 12 kilogramus smagai. Oga esot aizmetusies, taču pārlieku lielā mitruma un zemo nakts temperatūru dēļ attīstība apstājusies:

“Te var brīnišķīgi redzēt, ka te ir bijušas problēmas ar augšanu. Šī katra izteiktā, lielā, dzeltenā strīpa norāda uz to, ka ir kaut kādi traucējumi bijuši augšanā. Tie ir tādi kā dzīslu augonīši, vēlāk tie paliek kā cieti kamolīši iekšā, tas arī norāda uz to, ka laikapstākļi nav bijuši labvēlīgi.”

Tad, ja arbūzam augšanas laikā nav bijušas problēmas, stiegra ir tieva, teju caurspīdīga. Savukārt garša arbūzam, kā pati saimniece saka – gurķis ar cukuru. Taču runājot par šī gada neveiksmīgo ražu, saimniece ir optimistiska, lai arī atzīst, ka uz brīdi vēlme noplacināta.

“Noplacina, bet, ticiet man, pienāks aprīlis, atkal es sēšu, sapņošu un darīšu!” uzsvēra Ābeltiņa.

Tomēr saimniecībā ir arī kāds prieks – siltumnīcā augošās melones šogad padevušās īpaši labi un jau pēc pāris nedēļām būs gatavas. Tāpat veiksmīgs ražas gads bijis arī ķiplokiem, šogad priecējot ar īpaši lielām galviņām, uzstādot pat rekordu.  
 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti