Gulbenē uzņēmēji ar pašvaldību strādā dzīves vides uzlabošanā, lai piesaistītu darbiniekus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Ne tikai laba alga, bet arī dzīves vieta, mājoklis un sakārtota, pievilcīga dzīves vide. Tie ir priekšnoteikumi, lai arī no galvaspilsētas attālākos reģionos varētu piesaistīt jaunos speciālistus. Meklēt savā novadā risinājumu šai problēmai rosinājusi šogad izveidotā biedrība „Uzņēmēji Gulbenes novadam”.

Gulbenē uzņēmēji ar pašvaldību strādā dzīves vides uzlabošanā, lai piesaistītu darbiniekus
00:00 / 04:05
Lejuplādēt

Lizuma pagasts, kurā atrodas SIA „„Avoti SWF”, ir savā ziņā Gulbenes novada industriālais centrs. Tur darbojas vairāki spēcīgi uzņēmumi, līdz ar to piesaistot darbiniekus ne vien no pašu novada, bet arī apkārtējiem novadiem. SIA „Avoti SWF” ir Baltijas valstīs viens no līderiem masīvkoka mēbeļu ražošanā. 

"Ražojam priedes koka mēbeles priekš lielajiem pasūtītājiem, priekš visas pasaules, šogad mums ir jāuzsāk jaunu produktu ražošana," stāsta uzņēmuma valdes priekšsēdētājs Uldis Misiņš.

Iepazīstinot ar ražotni, Misiņš rāda arī jaunās automātikās līnijas, jo modernizācija un jaunu produktu ražošana ir viens no uzņēmuma mērķiem, taču, lai to īstenotu, vajadzīgi arī zinoši speciālisti.

"Varam samaksāt arī Rīgas algas. Tikai kam?

Lielākā problēma ir speciālisti, to mums trūkst, speciālistu ir ļoti grūti piesaistīt Gulbenes novadam, jo tas ir tālu no Rīgas," uzsver Misiņš.

Darba lauks jaunajiem speciālistiem uzņēmumā būtu pat ļoti plašs.

"Tas, kā mums trūkst vairāk, ir speciālisti, kas var darboties ar zaļajām lietām, ar energoefektivitāti, jaunu produktu radīšanu, kā sakārtot visas emisiju lietas. "Avoti" tajā visā ir iekšā, un mūs tas interesē, tas ir mūsu tādas ilgtspējības rādītājs, lai ražotu videi draudzīgu produktu," norāda Misiņš.

Uzņēmuma personāldaļas vadītāja Agnese Enika, kurai ikdienā nākas runāt ar potenciālajiem darbiniekiem, stāsta, ka vairāk pat par atalgojumu cilvēki interesējas par dzīves vidi.

"Tā ir dzīves vieta, cilvēkiem tas ir svarīgi, īpaši jauniem cilvēkiem pirmais jautājums ir, vai būs iespējas interesēties par dzīvojamo platību.

Ir jaunās ģimenes, kas interesējas, vai mums ir dārziņš šeit Lizumā, vai ir iespējas šeit bērnus pārreģistrēt uz šo dārziņu, vai mēs varēsim salāgot maiņas, grafiku, – absolūti sociālas, ikdienišķas, tādas cilvēcīgas lietas," norāda Enika.

Uzņēmuma valdes priekšsēdētājam Uldim Misiņam ir savs problēmas risinājuma redzējums, proti, tā kā Lizums nav tālu no Gulbenes un jaunos cilvēkus arī vairāk interesē pilsēta, tad Gulbenei būtu jākļūst par šādu pievilcīgu dzīves vidi.

"Speciālistam ir vajadzīgs, kur mācīt bērnus, kur atpūsties, ko darīt brīvajā laikā, sportot, kur iet, kur iepirkties, tas viss ir vajadzīgs, lai uz mūsu novadu, mūsu pilsētu nāktu speciālisti. Tas ir tas, kas mums kopā ar pašvaldību, gan uzņēmējiem ir jārada šeit uz vietas," uzsver Misiņš.

Ar iniciatīvu rast risinājumu mājokļu jautājumam un veidot Gulbeni kā pievilcīgu dzīves vidi biedrība "Uzņēmēji Gulbenes novadam" vērsusies novada pašvaldībā. Novada domes priekšsēdētājs Normunds Audzišs atzīst, ka tas nav nekas neiespējams.

"Viens no attīstības virzieniem ir dzīvojamais fonds, jauns, moderns, ar attiecīgu iekārtojumu. Teiksim, īres nami vai arī nami, kurus kāda kompānija būvē un paši pārdod, un cilvēki viņus pērk. Gribam radīt jaunu dzīvojamo fondu, tas ir viens, dzīvojamā teritorija, bet vēl jau ir pārējās lietas. Teiksim, atpūtas ziņā parku iekārtojums, tirdzniecības zonas palielināšana. Un ir nepieciešams gan piesaistīt lielos spēlētājus, kas ir saimniecisko preču tirgotāji, gan lielāku pārtikas veikalu piesaiste," norāda Audzišs.

Runājot par jaunu mājokļu celtniecību, Audzišs vērtē, ka valstī ledus šajā ziņā ir sakustējies.

"Valdība arī jau runā noslēdzošajā fāzē par kredītu saņemšanas iespējām, tāpat arī "Altum" ir iesaistīts. Manā skatījumā – būs ceļš vaļā, vienkārši rīkojamies, skatāmies, kā piesaistīt uzņēmējus, skatāmies, ko pašvaldība var savādāk darīt, ja uzņēmēji baidās par savu biznesu. Ja mēs to nedarām, mēs vienkārši jaunos cilvēkus uz šejieni nedabūsim un nenoturēsim," saka Audzišs.

Uzstādīto mērķi – Gulbene kā pievilcīga dzīves vieta jaunajiem speciālistiem un jaunajām ģimenēm – novadā cer īstenot jau tuvāko gadu laikā. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti