Gulbe: Pārtikas cenu kritumā šobrīd ir sasniegts zemākais punkts

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Pārtikas cenas krīt jau kopš 2010.gada, un šobrīd ir sasniegts to zemākais punkts, ceturtdien pavēstīja Lauksaimniecības tirgus veicināšanas centra direktore Ingūna Gulbe.

Pārtikas produkcijas cenas pazeminājušās un arī pārvadājumi kļuvuši lētāki. Pasaulē visvairāk cenas kritušas piena produktiem, kam seko cukurs, graudaugi un eļļas. Patērētājam situāciju protams ir labvēlīga, bet lauksaimnieku un ražotāju darbība ir sarežģīta.

"Krievijas embargo atstāja lielu iespaidu, jo mēs fiziski esam vistuvāk. Tas mums bija sen zināms tirgus, un mēs esam politiski tuvu Krievijai. Līdz ar to ciešam visvairāk," komentē Gulbe.

Viņa gan uzsver, ka sliktā stāvokļa cēlonis piensaimniecībā ir globāli zemās piena iepirkuma cenas un pārprodukcija, nevis Krievijas embargo."Taču, ja paskatās piena produktu cenas pagājušā gada septembrī un šī gada septembrī, tad var redzēt, ka visiem produktiem cenas nav samazinājušās. Cenas dažiem ir pat nedaudz pieaugušas. Ja zinām, ka piena izejvielas cenas ir samazinājušās pat par 30%, tad veikalos cenām vismaz nevajadzēja kāpt," viņa saka.

Gulbe pauda, ka cenas ir kāpušas, piemēram, kefīram un saldajam krējumam.

Savukārt gaļas cena kopš 2005.gada nav mainījusies.

Atsevišķiem produktiem - kafijai un tējai - cenas ir pat cēlušās.

Arī iepriekš Gulbe pauda, ka pārtikas cenām šogad nevajadzētu pieaugt.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti