Dienas notikumu apskats

ES līderi neformālajā sanāksmē diskusijas par septiņu gadu budžetu

Dienas notikumu apskats

"Vienotība" vēl lems, vai mudināt Rimšēviču atkāpties ar Saeimas balsojumu

Grozījumus par banku likvidatoriem maksājamās atlīdzības apmēru plāno pieņemt jau šonedēļ

Grozījumus par banku likvidatoru atlīdzības apmēru plāno pieņemt jau šonedēļ

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Kredītiestāžu likuma grozījumi, kas ierobežos kredītiestāžu likvidatoriem izmaksājamās atlīdzības apmēru, Saeimā tiks skatīti steidzamības kārtā. Par to pirmdien, 26. februārī, vienojušies valdību veidojošo politisko partiju pārstāvji. Atbilstoši koalīcijas sanāksmē lemtajam, attiecīgos Kredītiestāžu likuma grozījumus plānots pieņemt jau ceturtdien.

Finanšu ministrijas iecere grozīt Kredītiestāžu likumu, lai samazinātu atlīdzību, uz kuru var pretendēt kredītiestāžu likvidatori, guvusi nedalītu valdošās koalīcijas atbalstu.

To pēc pirmdien notikušās valdību veidojošo partiju pārstāvju sanāksmes paziņoja valdības vadītājs Māris Kučinskis (Zaļo un Zemnieku savienība).

"Jebkurā gadījumā šo soli visi novērtē, [neatkarīgi no tā, vai] attieksies uz ABLV vai neattieksies, bet faktiski nesaprotama rīcība būs novērsta," sacīja Kučinskis.

Neraugoties uz grūtībām, kas ABLV banku piemeklēja pēc ASV finanšu ministrijas ziņojuma saistībā ar naudas atmazgāšanu, finansiāli šī kredītiestāde allaž tikusi raksturota labi. Trešā lielākā banka ar labiem aktīviem. Attiecīgi to likvidējot un no pašas bankas līdzekļiem norēķinoties ar kreditoriem, likvidatoram pienākošās daļa būtu ievērojama. 2%-5% no kreditoriem izmaksātās summas. Tie ir procenti arī no tiem līdzekļiem, kuri uzreiz ir pieejami bankas kasē. Par sarežģītākiem gadījumiem, kad nauda atgūta, piemēram, tiesvedības ceļā, savukārt pienākas piemaksa. Tagad pēc Finanšu ministrijas (FM) ierosinājumu, kārtību plānots mainīt, atlīdzību paredzot tikai par darbībām, kur likvidatoram tiešām jāiegulda darbs.

"Atlīdzībā tiek iekļauta tikai tā daļa, kas ir atgūstama reāli no bankas debitoriem, kas ir ārpusē – jāatgūst kredīti vai citas lietas, jāpārdod bankas meitas kompānijas - bet tās ir reālās darbības, kas jāveic. Bet atlīdzībā uz bezskaidru naudu, vai noguldījumiem vai vērtspapīriem -  šī sadaļa neiet iekšā," saka FM parlamentārais sekretārs (Zaļo un Zemnieku savienība) Edgars Putra.

Runājot par to, kāpēc ABLV bankas sakarā nonācis tik tālu, kad jārunā par iespējamo likvidāciju, politiķi aizvien jautā arī par uzrauga – Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) lomu.

Vienrātīgs ir uzskats, ka FKTK būtu jāveic audits, piesaistot citvalstu ekspertus, tostarp no OECD.

Jau vēstīts, ka kopš 2013. gada Kredītiestāžu likumā ir iestrādāta norma, kas ļauj banku likvidatoriem labi nopelnīt arī tad, ja bankas aktīvu realizācija neprasa īpašu piepūli. Nacionālās apvienības deputāts, Saeimas Juridiskās komisijas priekšsēdētājs Gaidis Bērziņš stāsta, ka topošie Kredītiestāžu likuma grozījumi šādu situāciju izskaudīs.

"Viens no jautājumiem, kas man personīgi ir aktuāls, ko es gribētu saprast – ja jau reiz Latvijai ir bijušas rekomendācijas mazināt nerezidentu apjomu... vai viss ir bijis izdarīts no uzrauga puses, vai varbūt tiešām ir bijušas problēmas arī normatīvajā regulējumā," norāda Bērziņš.

Latvijas Zvērinātu advokātu padome gluži nesen izsludinājusi pieteikšanos iekļaušanai pretendentu sarakstā, no kura Finanšu un kapitāla tirgus komisija vajadzības gadījumā izraugās bankas likvidatoru, kuru iesaka apstiprināšanai tiesā.

Šajā sarakstā līdz šim tika iekļauti pieci pretendenti, bet tagad pretendentu skaitu plānots dubultot. Latvijas Zvērinātu advokātu padomes loceklis Raivo Sjademe Latvijas Radio pavēstīja, ka pretendentus iekļaušanai sarakstā izvēlēsies Latvijas Zvērinātu advokātu padomes izveidotā komisija nodokļu un finanšu jautājumos. Šo komisiju vada zvērināts advokāts Ivars Grunte.

Finanšu un kapitāla tirgus komisija gan vēl nav lēmusi par „AB.LV” bankas turpmāko likteni.

Ziņots, ka "ABLV Bank" drāma nedēļas garumā noslēdzās ar Eiropas Centrālās bankas (ECB) piektdien, 23.februārī, konstatēto, ka "ABLV Bank" sabrūk vai ir gaidāms tās sabrukums. "ABLV Bank" ieskatā, lēmums pēc būtības nozīmē, ka tuvākajā laikā var tikt uzsākts bankas likvidācijas process. Viņi faktā, ka bankai netika ļauts atjaunot darbību, saskata arī politiski motivētus apsvērumus.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti