Grozījumi Konkurences likumā ļaus disciplinēt Rīgas domi un citas pašvaldības

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Ministru kabineta komitejā pirmdien, 13.martā, izskatīti Ekonomikas ministrijas sagatavotie grozījumi Konkurences likumā. Lai palielinātu iespējas disciplinēt konkurences pārkāpējus un atvieglotu iespēju pieprasīt zaudējumu atlīdzību, jau pirms vairāk nekā diviem gadiem Eiropas Savienībā tika pieņemta direktīva, kuras normas Latvijā bija jāievieš jau līdz pērnā gada beigām. Turpmāk ikvienai personai, kurai konkurences pārkāpumu dēļ nodarīti zaudējumi, varēs prasīt pilnīgu atlīdzinājumu par kaitējumu. 

Likumprojekts efektivizēšot konkurences lietu izskatīšanu un veicinās nodarīto zaudējumu atlīdzību, tādējādi sekmējot godīgu konkurenci un tautsaimniecības attīstību.

Normatīvu izmaiņas ļaus iegrožot arī domju patvaļu, saka Konkurences padomes priekšsēdētāja Skaidrīte Ābrama, norādot, ka, piemēram, Rīgas domes struktūrvienībām “fantāzija darbojas”, kā ierobežot konkurenci dažādās jomās.

Skaidrīte Ābrama: Par Konkurences likuma grozījumiem
00:00 / 00:57
Lejuplādēt

Sagatavotās izmaiņas likumos skaidri pasaka, ka publiska persona vai tās dibināta kapitālsabiedrība ievēro godīgas konkurences pamatprincipus, nerada nevienam priekšrocības un nediskriminē nevienu, uzsvēra Ābrama. Nevienam nedrīkst radīt priekšrocības, “tāpēc, ka tas ir mans pašvaldības uzņēmums, es tam varu radīt labākus noteikumus”.

Ja Konkurences padome pamana pārkāpumu, tad paredzēts “maigs mehānisms”-  padome veic pārrunas, pārliecina, vērš uzmanību uz to, kas jāmaina, stāstīja Ābrama. Savukārt, ja neko nemaina, padome var vērsties Vides aizsardzības un pašvaldību lietu ministrijā, norādot uz problēmu, un tad “ministrijai mēneša laikā ir pienākums veikt attiecīgas darbības”.  
 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti