4. studija

Kas ir "klusais redzes slepkava", kuru laikus neārstējot, iestājas aklums?

4. studija

Vai necenzēta leksika un krievu lamuvārdi ikdienā kļūs par normu?

Kāpēc Latvijā populārs autoserviss ilgstoši neizmaksā darbiniekiem algas?

«Gros Auto» darbinieki sūdzas par ilgstoši nesaņemtu algu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Valsts darba inspekcija saņēmusi vairākas darbinieku sūdzības par uzņēmumu "Gros Auto", un to vidū ir arī iesniegumi par neizmaksātu algu. Savukārt uzņēmumā Latvijas Televīzijas raidījumam "4. studija" skaidroja, ka algu izmaksa bijušajiem darbiniekiem kavējās, gaidot Valsts ieņēmumu dienesta (VID) lēmumu par algu subsīdiju piešķiršanu.

Darbinieks Jānis Čibulis, kurš trīs mēnešus nav saņēmis algu, raidījumam klāstīja: "Šobrīd ir tā, ka alga nav izmaksāta trīs mēnešus, vadība nedod nekādu informāciju, ir rakstīti e-pasti, ierakstītas vēstules ir sūtītas – neesmu viens pats, vairāki kolēģi ir sūtījuši, un atbildes nenāk. Aizsūtām "WhatsApp", bet atbildes nav, visu laiku sola uz priekšdienām, ka nedēļas beigās būs nauda, bet atkal nav."

Čibulis "Gros Auto" strādā 19 gadus, kopš 2003. gada.

"Kad bija vecais īpašnieks, Gunvaldis, tad tādas nedienas nebija, burtiski pēdējā gada laikā tas ir sācies," sacīja darbinieks.

Vaicāts, cik daudz darbiniekiem ir līdzīga situācija, Čibulis skaidroja: "Nu, tagad divi aizgāja prom – varētu būt kādi 20 cilvēki apmēram. Citiem izmaksā pa 200 eiro vai kā, bet es neesmu saņēmis nevienu centu."

Kopumā "uz papīra" uzņēmums viņam parādā ap 4500 eiro, lēsa vīrietis, kurš atzina, ka šobrīd var iztikt tikai tādēļ, ka ģimene palīdz. Darba devējs tikai sola, ka algu izmaksās, bet – kā neizmaksā, tā neizmaksā.

Valsts darba inspekcijā apstiprināja, ka par šo uzņēmumu ir saņemtas vairākas sūdzības. Iestādes Klientu atbalsta nodaļas vadītāja Dace Stivriņa sacīja: "Jā, Valsts darba inspekcijā par šo uzņēmumu ir ienākušas astoņas sūdzības, pašlaik daļa no sūdzībām atrodas izskatīšanā, noskaidrojot faktiskos apstākļus, lai konstatētu, ir vai nav darba tiesisko attiecību regulējošo normatīvo aktu pārkāpumi. Sūdzības ir dažādas, un līdz ar to, ka tās pašlaik atrodas izskatīšanā, īsti nebūtu pareizi komentēt. Tēmas ir dažādas, tai skaitā par darba samaksas jautājumiem."

Valsts darba inspekcijā skaidroja, ka pirmais, kas līdzīgās situācijās jādara – jāsagatavo sūdzība divos eksemplāros. Viena jāiesniedz uzņēmuma lietvedībai, to iereģistrējot, bet uz otras, kas paliks pie darba ņēmēja, jālūdz darba devējam veikt atzīmi, ka iesniegums ir saņemts – datums, paraksts, atšifrējums un amats.

Vēl šo sūdzību darba devējam var nosūtīt pa pastu kā ierakstītu sūtījumu, un no tā brīža tiek uzskatīts, ka darba devējs šo sūdzību ir saņēmis un uz to ir jāreaģē ne vēlāk kā septiņu dienu laikā – jānovērš tiesību aizskārums vai jāsniedz atbilde darbiniekam.

Tomēr uz vīrieša sūtītajām ierakstītajām vēstulēm atbildes nebija.

"Mēs ejam uz darbu, arī tie, kas nav saņēmuši [algu], mēs ejam uz darbu tāpat, jo darba saistības ir jāpilda, un no mūsu puses tiek viss darīts, no vadības puses netiek. Darba devējam sūtīju ierakstītu vēstuli, uz kuru atbildi neesmu saņēmis, Valsts darba inspekcijā pašlaik vēl neesmu vērsies, bet šobrīd man vēstule stāv mašīnā un tagad ienesīšu. Ja ir tik grūta situācija uzņēmumam, tad gribētu vienoties, lai ir štatu samazināšana, izmaksā man darba algu, pienākošās kompensācijas, un uz draudzīgas nots šķiramies," vīrietis norādīja.

Ar jautājumu, kāpēc darbiniekiem netiek izmaksātas algas, “4. studija” vērsās pie uzņēmuma “Gros Auto”, taču vairāku nedēļu laikā atbildi tā arī nesaņēma, tomēr, telefoniski sazinoties ar uzņēmuma finanšu direktoru, mazliet skaidrības izdevās viest.

Uzņēmuma “Gros Auto” finanšu direktors Juris Gaveiko sacīja: "Bija tas, ka ir pieteikts uz tā saucamo valsts atbalstu – oktobris un novembris, – bet no Valsts ieņēmumu dienesta (VID) puses mums tagad ir sarakste saistībā ar to, būs vai nebūs šis te atbalsts."

Vaicāts, kādēļ alga netiek izmaksāta, Gaveiko norādīja: "Ja runa ir par aizgājējiem, tad mums ir tāda problēma – ja mēs izmaksāsim, tad mēs viņu praktiski nevarēsim atgūt, jo juridiski sanāk, ka pārskaitītā nauda tiem cilvēkiem, kas ir aizgājuši, mēs to nevaram atgūt."

"4. studija": "Bet ko tas nozīmē nevarēsiet atgūt? Cilvēki savu darbu ir izdarījuši, nu jau ir aizgājuši prom no “Gros Auto” tā iemesla dēļ, ka vienkārši nemaksā algas, un es šaubos, ka viņus uztrauktu, ka jūs kaut kādu naudu nesaņemat no citurienes. Darbs jau ir padarīts."

Gaveiko: "Piekrītu, bet diemžēl arī finansiālā situācija – diez vai spēsim sākotnēji samaksāt un pēc tam atgūt. Sanāks tā, ka uzņēmums tagad samaksās pilnā apmērā, un tad valsts maksā algu subsīdijas pa tiešo darbiniekiem un līdz ar to sanāks, ka tad, kad samaksās valsts, radīsies pārmaksa."

"4. studija": Bet kas notiek ar tiem darbiniekiem, kuri šobrīd vēl strādā uzņēmumā, bet nav saņēmuši algu?

Gaveiko: Es nevaru komentēt, ja es nezinu, par kuru konkrēti ir runa.

Tātad var secināt, ka uzņēmuma ieskatā vainīgais ir VID, jo nav izmaksātas algu subsīdijas.

VID Algas nodokļu procesu vadības daļas vadītāja Inta Vagale pauda: "Lai nodokļu maksātāji pieteiktos subsīdijām, Ministru kabinets pieņēma tādus Ministru kabineta noteikumus Nr. 675, kuros ir virkne kritēriju, kurus izpildot, nodokļu maksātāji varēja pieteikties šim atbalstam. "Gros Auto" bija iesniedzis iesniegumus, pieprasīja subsīdiju atbalstu, bet, izvērtējot viņu iesniegumus, un atbilstoši Ministru kabineta noteikumiem Nr. 675 diemžēl tika pieņemts lēmums atteikt subsīdiju izmaksu, jo visi kritēriji nebija izpildīti. Saskaņā ar Darba likumu un tiesību aktiem nodokļu maksātājam nav tiesību aizturēt šo algas izmaksu."

Tātad uzņēmumam subsīdijas algu izmaksām nav piešķirtas, jo tas nav atbildis visām prasībām, lai no valsts budžeta naudu saņemtu. Šo VID lēmumu var pārsūdzēt tiesā, taču, kā skaidroja VID, tas nevar būt par iemeslu, lai darbiniekiem neizmaksātu algas. Tāpēc viņiem jāvēršas Valsts darba inspekcijā, kas veiks uzņēmuma pārbaudi, kā arī – civiltiesiskā kārtā – tiesā.

Valsts darba inspekcijā norādīja: "Tiek vērtēts, vai piemērot administratīvā soda sankcijas, darba devējam uzliekot sodu, vai arī mēs varam atsevišķos gadījumos, ja nav strīda par izmaksāto darba samaksu un visi apstākļi ir skaidri, summas ir sarēķinātas skaidri, bet tikai nav izmaksātas, tad mēs varam izdot administratīvo aktu, ar kuru tiek uzlikts darba devējam pienākums noteiktā laika periodā izmaksāt šīs neizmaksātās, bet aprēķinātās darba samaksas."

Iestādē skaidroja: "Šeit ir jāsaprot, ka Valsts darba inspekcija nenodarbojas ar darbinieku samaksas piedziņas jautājumiem. Mēs uzraugām tikai regulējošo normatīvo aktu izpildi, līdz ar to, ja darba devējs par šo tiesību normu pārkāpumu ir pieļāvis aizskārumu un darbiniekam ir radušies kaut kādi papildus zaudējumi saistībā ar laicīgi, iespējams, neizmaksāto kredītu bankas iestādē vai citi, tad šie jautājumi ir risināmi, civiltiesiskā kārtībā vēršoties tiesā."

Kā norādīja Valsts darba inspekcijā, vieglākās situācijas tiek izskatītas un lēmums pieņemts mēneša laikā, bet, ja darba devējs kavējas ar pieprasīto dokumentu uzrādīšanu inspekcijai, tad lieta var ievilkties līdz pat četriem  mēnešiem. Tikmēr “Gros Auto” gadījumā iepriekšējiem astoņiem iesniegumiem klāt ir nākusi vēl viena sūdzība, kas būs jāizskata.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti