Grobiņas ziedu audzētājs: Lai konkurētu ziedu tirgū, jāstrādā gudri

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Varbūt tieši ziedu smarža ir viens no iemesliem, kāpēc vietējam puķu audzētājam – uzņēmumam „Grobiņas ziedi” izdodas konkurēt ar ievestajām ziedu jūrām, taču tā būtu maza daļa no patiesības, kā iespējams izdzīvot un attīstīties laikā, kad tirgus ir pārpildīts ar ievestajiem ziediem. Dārzniecībā „Grobiņas ziedi” šobrīd jau gatavojas Valentīna dienai un 8. martam, kad pieprasījums pēc grieztajiem ziediem būs iespaidīgs.

Grobiņas ziedu audzētājs: Lai konkurētu ziedu tirgū, jāstrādā gudri!
00:00 / 04:53
Lejuplādēt

Jaunais dārzniecības agronoms Kārlis Rudenko un viņa tēvs, dārzniecības „Grobiņas ziedi” īpašnieks Jevgēnijs Rudenko aplūko prīmulas, kas šobrīd jau koši uzziedējušas dažādās krāsās un piepildījušas siltumnīcas, tās ir vienas no pieprasītākajiem puķēm podiņos:

„Prīmulas jau mums sāk ziedēt pirms pavasara. Zied pirms tulpēm. Tā īstā ziedēšana sākās pirms nedēļas. Tulpes arī sāk ziedēt, bet tulpju ziedēšanas laiku mēs regulējam. Pirmā būs Valentīna diena, tad seko 8.marts, martā arī daudziem ir dzimšanas dienas, tad arī sākas puķu tirdzniecība.”

Liela daļa tulpju sīpolu vēl gaida 8. martu, saka Jevgēnijs Rudenko, bet pavasaris un sezona siltumnīcās ir sākusies:

„Pavasarī mums sākas viss sortiments, prīmulas, atraitnītes, ledus puķes, petūnijas pelargonijas, tas viss mums te aug.”

„Grobiņas ziedi” savu darbību uzsāka aizvadītā gadsimta 90. gados. No tā laika izdevies saglabāt savu nišu ziedu tirgū, papildināt savu pieredzi, turklāt strādājot ar plašu ziedu sortimentu. Ar ievesto ziedu tirgotājiem izdodas konkurēt, spriež jaunais agronoms Kārlis Rudenko, te palīdzot pašu izveidotās tirgošanās vietas, personiskāka attieksme un piegādes Rīgas pircējam.

„Mēs varam konkurēt kaut vai ar to, ka mums pašiem ir savas tirdzniecības vietas, kur varam pārdot savus ziedus. Mēs varam mazāk tirgot ievesto un iespēju robežās pārdot tieši savu produkciju. Ziedi ir dzīvāki, viņi nestāv lielas zāles vidū, bet pašiem ir savs stūrītis blakus. Vēl ir tā atšķirība, ka mēs katru dienu skatāmies pakaļ, vācam nost to, kas ir pastāvējis, liekam klāt. Būtiski vēl ir, tas, ka mums ir arī floristi,” stāsta Kārlis Rudenko.

Lai spētu konkurēt ar ievestajiem ziediem, nākas strādāt ar ļoti plašu sortimentu, tā piedāvājot dažādus ziedus visa gada garumā. Siltumnīcās jau sāk ziedēt gerberas, izdīguši jaunie atraitnīšu stādi. Tikmēr rozes tagad ir nogrieztas un gaidīs savu laiku ziedēšanai.

Tādu plašu sortimentu, piemēram, ziedu karaļvalstī Nīderlandē siltumnīcās nevarēs ieraudzīt, uzsver agronoms Kārlis Rudenko:

„Dārzniecības šeit un tur atšķiras kā diena pret nakti. Mēs, stāvot šajā siltumnīcā, varam saskaitīt astoņas dažādas sugas, nemaz nerunājot par šķirnēm. Ja mēs atrastos līdzīga izmēra siltumnīcās Nīderlandē, tad, visticamāk, tur būtu tikai prīmulas, šķirnes varbūt divas. Milzīgā atšķirība ir tā, ka audzētāji ir tuvāk tirdzniecībai. Nīderlandē tā ķēdīte ir garāka, arī citi apkārtējo valstu audzētāji piedalās kopējā tirgū.”

Kārlis Rudenko atklāj ziedu audzēšanas specifiku, jo nedrīkst kļūdīties, un izaicinājumu te Lauksaimniecības universitātes absolventam, kurš atgriezies strādāt tēva uzņēmumā, netrūkst. Dārzniecībā nepārspīlē ar mēslojumu, izvēlas pašmāju kūdru, izmanto granti.

„Lielai daļai produkcijas cenu griesti ir stingri noteikti. Nedrīkst darīt liekas lietas. Jāstrādā ļoti gudri. Mēslojumi ir salīdzinoši dārgi, augu aizsardzības līdzekļu skaits ir ierobežots, tāpēc jādomā, lai izvairītos no to lietošanas, domājot par apstākļiem un gaisa kvalitāti siltumnīcās,” norāda Kārlis.

Te varbūt arī ir atbilde, kāpēc, piemēram, pašmāju izaudzētajiem ziediem, kaut arī siltumnīcās, var sajust ziedu smaržu. Gatavojoties svētkiem, ik gadu Grobiņas siltumnīcās tiek izziedināti tūkstošiem ziedu. Pēdējo gadu laikā eksperimentēts ar tulpju audzēšanu ūdenī, kas ietaupa laiku un nedaudz samazina izmaksas, tagad tulpju ziedi sasniedz savu krāsu košumu, sīpoliem atrodoties tikai ūdenī, stāsta jaunais agronoms.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti