Dienas ziņas

Iedzīvotāji no Valsts prezidenta gaida godīgu darbu un labāku dzīvi

Dienas ziņas

Daļa Apes iedzīvotāju grib pievienoties Alūksnes novadam

Grobiņā grib celt bīstamo atkritumu pārstrādes ražotni

Grobiņā grib celt bīstamo atkritumu pārstrādes ražotni

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Grobiņas novadā plāno celt bīstamo atkritumu pārstrādes ražotni, ko šī gada sākumā uzņēmēji gribēja būvēt Liepājā. Toreiz dzīvotāji krasi iebilda, un pilsētas pašvaldība, ņemot vērā arī ietekmes uz vidi izvērtējumu, projektu noraidīja. Ne Latvijā, ne visā Baltijā šādas ražotnes vēl nav. Lai gan Grobiņā tika rīkota pirmreizējā sabiedriskā apspriešana, kuras laikā vietējie asi diskutēja par ražotnes iespējamo negatīvo ietekmi uz vidi un veselību, uzņēmuma pārstāvji nespēja atbildēt uz lielāko daļu jautājumu, pamatojot, ka šis izvērtējums vēl nav sagatavots.

Bīstamo atkritumu - izlietoto katalizatoru - pārstrādi un rūdas maisījumu, kā arī metāllūžņu kausēšanas ražotni vēlas celt uzņēmums “Catals”, kas ir SIA "eVan Group" jeb Liepājā noraidītās rūpnīcas meitas uzņēmums. Jaunajā projektā paredzēts šādu rūpnīcu celt Grobiņas novada SIA “Liepājas RAS” apsaimniekotajā sadzīves atkritumu poligonā "Ķīvītes", kur arī notika sabiedriskā apspriešana. Tās laikā uzņēmuma “Catals” pārstāvji uzklausīja iedzīvotāju jautājumus, bet atbildes uz visiem nespēja sniegt.

“Mēs tagad uzzinājām cilvēku bažas. Mēs varbūt nebijām iedomājušies, ka cilvēki iedomāsies, teiksim, jautājumu, ka tur grāvis tiek piesārņots. Mēs to nezinājām," atzina SIA "Catals" valdes priekšsēdētājs Mārtiņš Berķis-Bergs. Šāda veida ražotnes Baltijas valstīs vēl nav, un šeit nav arī rūpnīcu, kur lieto katalizatorus. Jaunajā uzņēmumā paredzēts nodrošināt vairākas darba vietas, uzbūvēt divus angārus, nomāt no SIA “Liepājas RAS” 7,7 ha zemes, kā arī izveidot jaunu gāzes pieslēgumu. Iedzīvotāji, kuri bija ieradušies uz apspriešanu, pauda bažas par piesārņojumu, ko tā varētu radīt.

Grobiņas iedzīvotāji par paredzētajiem darbiem ir noskaņoti kritiski.

"Es arī neuzskatu, ka Latvijai, kur neražo nevienu katalizatoru, tagad būtu no Eiropas jāsavāc tie katalizatori un jāpārstrādā šeit. Un tās 30 solītās darba vietas neatsver to vides piesārņojumu, ko radīs šī rūpnīca," sacīja Grobiņas iedzīvotāja Daila.

Atkritumu poligona vadība jaunās ražotnes celtniecību tieši šajā teritorijā vērtē kā piemērotu, jo ir nepieciešamā infrastruktūra, tomēr Grobiņas novada pašvaldība uz bīstamo atkritumu pārstrādi skatās piesardzīgi un sola ņemt vērā iedzīvotāju viedokli. Pašvaldība pagaidām ievēro neitrālu pozīciju. “Mēs šobrīd esam, maigi sakot, tādā neitrālā pozīcijā, bet vairāk piesardzīgi par šo visu. Mēs arī šos riskus saskatām," teica Grobiņas novada domes izpilddirektors Uldis Vārna.

Tuvāko 3-4 mēnešu laikā tiks sagatavots ietekmes uz vidi novērtējums, kuru veiks SIA "eVan Group". Tā kā šī uzņēmuma meitas kompānija plāno celt bīstamo atkritumu pārstrādes ražotni, Grobiņas pašvaldība sola piesaistīt arī neatkarīgus novērtētājus, pirms dos akceptu rūpnīcas celtniecībai.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti