Ārpus Rīgas

''Bauskas Dzīves'' galvenā redaktore Anita Rozentāle par Bauskas pasažieru pārvadātājiem

Ārpus Rīgas

Par tūrisma akciju „Āraišu leģendas”

Grobiņā vietējiem mājražotājiem savs veikaliņš – «Martas kiosks»

Grobiņā vietējiem mājražotājiem savs veikaliņš – «Martas kiosks»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Grobiņā būs pašiem sava mājražotāju tirdzniecības vieta – pie pilskalna durvis vērs “Martas kiosks”. Tā nodēvēts veikals, kur varēs iegādāties novada mājražotāju sarūpētos produktus. Grobiņas novada mājražotāji un amatnieki ir apvienojušies biedrībā „Grobiņas spēkavots”, kas, sadarbojoties ar pašvaldību, šo ieceri arī īsteno.

“Martas kiosks” – šāds nosaukums nav izvēlēts nejauši. Savulaik padomju gados un arī vēl pēc Latvijas neatkarības atjaunošanas Grobiņā darbojies kiosks. Tagad uz atjaunotā kioska palodzes izliktas vairākas senas fotogrāfijas, kurās redzama arī pati kioska saimniece un apmeklētāju autoritāte Marta.  

„Vecāka gadagājuma cilvēki atceras, ka te varēja atnākt iekost kādu ķilavmaizīti, iedzert ko stiprāku vai pavasarī nobaudīt pirmās tomātu maizītes. Jaunākie to atceras kā vietu, kur nopirkt saldējumu. Martai gribējām veltīt tādu nostalģisku retrospekciju. Redzams Martas portrets un pats kiosks,” stāsta Grobiņas novada mājražotāju un amatnieku biedrības „Grobiņas spēkavots” vadītāja Dace Lēvalde.

Biedrībā „Grobiņas spēkavots” pašlaik aktīvi darbojas 17 biedri, galvenokārt pārtikas ražotāji. „Mums ir piena pārstrādes produkti – govs un kazas [piena siers], maizīte, dārzeņu pārstrāde, tējas, medus, saldumi un kūpinātas zivis,” stāsta Lēvalde.

Maizes cepēja Ausma Konovaļčika cep maizīti no bioloģiskiem miltiem, kas top zemnieku saimniecībā „Kūdrāji” Aizputes novadā. „Vadāju maizīti uzņēmējiem un uz dažādām iestādēm, tagad varēsim piedāvāt vietējiem. Tāda pastāvīga vieta, kur tirgot, jau nebija, tāpēc ceram, ka nākotnē nebūs tikai piektdienās un sestdienās,” saka maizes cepēja.

Savukārt Gita Amontova mājražotāju kioskam piedāvās savus saldumus: „Gatavoju dažādas konfektes, ābolus šokolādē, tie ir vairāk ziemas produkti un dāvaniņas. Veikals ir iespēja iegādāties maizīti, arī ko likt uz maizītes – visu varēs iegūt vienā vietā.”

Viņa ir gandarīta par iespēju tirgot savus produktus biedrības kioskā, turklāt īpaši izceļ vadītājas ieguldījumu šīs ieceres īstenošanā – radīt vietu, kur tirgot produktus Grobiņas novada mājražotājiem. 

Gluži Rīgas – Liepājas šosejas ceļmalā jaunais biedrības kiosks neatradīsies, taču, tā kā Grobiņa atrodas tieši pa vidu šim ceļa posmam, grobiņnieku mājražotāju labumi būs ērti pieejami arī tālāka ceļa mērotājiem, ne tikai vietējiem iedzīvotājiem.

Pirms trīs gadiem sāka darboties mājražotāju kooperatīva veikals „Kuldīgas labumi”, kas Kuldīgā attīstās un turpina aktīvi strādāt.  

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti