Dienas ziņas

Foto izstāde "Brīvi (no)dzīvot" Vecrīgā visu diennakti

Dienas ziņas

Bažas par iespēju zaudēt vienīgo kultūrvietu Ķepovas pagastā

Griķu raža šogad laba; veikalos to cena aizvien augsta

Griķu raža šogad laba; veikalos to cena aizvien augsta

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Šogad Latvijā padevusies laba griķu raža. Arī to iepirkuma cena ir krietni augsta. Tiesa gan, tas neiepriecina patērētājus, jo veikalos Latvijā audzēti griķi kļūst aizvien dārgāki. Ražotājs skaidro – griķu gala cenu veikalos ietekmē tas, cik maksā izejvielas, un būtiski cenu ietekmē arī ievērojamais energoresursu sadārdzinājums. 

Bioloģiskais lauksaimnieks Uģis Vītiņš Valmieras apkārtnē šogad griķus audzēja aptuveni 40 hektāru plātībā, galvenokārt kā sēklas materiālu, ko pavasarī pārdot citiem zemniekiem. 

"Griķi šogad noteikti padevās labāk nekā pagājušo gadu. Arī šogad sausums ietekmēja griķu ražu, bet pagājušo gadu ietekmēja daudz vairāk. Sēklas materiāls ir tas dārgākais, vērtīgākais, kur iespējams iegūt lielāko naudiņu," stāstīja Vītiņš.

Saimniecībā novāktie griķi jau izkaltēti, tos vēl attīrīs no piemaisījuma un veiks kvalitātes analīzes. Tikmēr biedrības "Zemnieku saeima" pārstāve Maira Dzelzkalēja-Burmistre norādīja, ka daudzi zemnieki šogad izaudzēto plāno uzglabāt un realizēt pavasarī kā sēklas materiālu. 

"Šobrīd iepirkuma cena ir ap 650 eiro par tonnu, bet ir bijuši gadi, kad cena knapi 100 eiro," norādīja.

Šogad griķu platības Latvijā pieaugušas par vienu trešo daļu, sasniedzot aptuveni 30 tūkstošus hektāru. "Zemnieku saeima" skaidroja, ka sējumu kļuva vairāk, jo, lai mazinātu pārtikas krīzi pasaulē, šogad Eiropā bija ļauts papuves izmantot pārtikas un lopbarības ražošanai. Tāpat griķi nav tik prasīgi kā citi kultūraugi.

"Ja zemniekiem jāizvēlas, ko sēt, un ja sēkla bija pieejama, tad izvēlas tādus augus kā griķi, kuriem mēslojums praktiski nav vajadzīgs vai vajadzīgs ļoti maz. Pretstatā miežiem vai kviešiem," norādīja "Zemnieku saeimas" pārstāve.

Griķu audzēšana lielas rūpes neprasa, bet vākšana un pārstrāde ir krietni sarežģītāks process. Vispirms griķus attīra no piemaisījuma, tad žāvē. Tālāk, lai iegūtu griķu putraimus, graudus apstrādā ar tvaiku un izloba. Uzņēmumā "Dobeles dzirnavnieks" skaidroja, ka Latvijā pašlaik griķu pārstrādes iekārtu nav. Graudi ceļo uz Lietuvu, bet pie mums tiek fasēti. Tas viss rada gala produkta sadārdzinājumu, ko pircēji redz veikalos.

"Iepērkam tikai Latvijā audzētus griķus un strādājam tikai ar Latvijā audzētiem griķiem. Ļoti liela ietekme ir izejvielu cenai, bet jāņem vērā vairāk, ka šī gada laikā ir auguši energoresursi ar vairākiem reizinātājiem," stāstīja "Dobeles dzirnavnieks" valdes priekšsēdētājs Kristaps Amsils.

Veikalu plauktos griķu cena pieauga jau pagājušā gada nogalē, kad neražas dēļ to iepirkuma cena sasniedza pat 1000 eiro par tonnu. Savukārt šogad griķu cenu ietekmē vēl arī Krievijas karš pret Ukrainu.

"Griķi ir reģionāls produkts. Tas nav biržā kotēts, tas ir mūsu postpadomju telpā vairāk. Nevajag satraukties, ja ieraugām, ka griķi maksā 5, 6, 7 eiro kilogramā. Griķis ir labs, garšīgs, veselīgs produkts, bet tikpat garšīgas ir grūbas, putraimi un vēl citi produkti," norādīja Agroresursu un enonomikas institūta Lauksaimniecības tirgus vecināšanas daļas vadītāja Ingūna Gulbe.

Tirgotāji savukārt norādījuši, ka, augot cenām, pircēju interese par griķiem samazinās. Tajā pašā laikā patērētāji šo produktu biežāk iegādājas akciju laikā vai izvēlas tirgotāju radīto preču zīmju produktus, kas ir lētāki. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti