Grieķijas un eirozonas finanšu ministru pirmā tikšanās beigusies bez rezultātiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Līdz vēlai naktij ieilga arī eiro zonas finanšu ministru sarunas par Grieķijas finanšu situāciju. Septiņu stundu garās diskusijās finanšu ministri tā arī nav varējuši nonākt pie kāda kopsaucēja par turpmāko Grieķijas palīdzības programmu un parādiem. Tomēr visas puses sarunas dēvē par konstruktīvām un cer nonākt pie kopsaucēja jau pirmdien, kad sarunas atsāksies.

Šī bija pirmā iespēja eiro zonas valstu finanšu ministriem satikt savu jauno kolēģi – Grieķijas finanšu ministru Jani Varufaki. Tomēr arī pēc septiņām kopā pavadītām stundām Grieķijas valdības pārstāvim nav izdevies pārliecināt visus pārējos ministrus par savām idejām. Lai gan no Eirogrupas priekšsēdētāja Jerūna Deiselblūma sacītā nav skaidrs, vai kāds konkrēts priekšlikums no Grieķijas vispār ir ticis apspriests.

“Nē, mēs neesam apsprieduši detalizētus priekšlikumus, mēs neesam sākuši diskusijas par esošās vai kādas citas palīdzības programmas aspektiem. Mēs vienkārši mēģinājām vienoties par turpmākajiem soļiem, ko mēs varētu spert līdz pirmdienai. Tomēr diemžēl mums tas tā arī nav izdevies. Tādēļ eksperti šajās dienās uz Atēnām nedosies, jo tam ir nepieciešama politiska vienošanās. Mēs esam daudz ko izrunājuši, bet vēl neesam tik tālu, lai varētu rast kopsaucēju,” sacīja Deiselblūms.

Eirogrupas priekšsēdētājs bija cerējis, ka ministriem izdosies vienoties vismaz par kādiem praktiskiem soļiem, lai varētu labāk sagatavoties pirmdienas sēdei. Tomēr arī tas nav izdevies. Savukārt Grieķijas finanšu ministrs Varufakis, atstājot ēku, bija smaidīgs. Viņš sacīja, ka esot bijis patīkami pārsteigts par silto uzņemšanu un konstruktīvām sarunām. Varufakis piebilda, ka lielākais sasniegums esot sarunu uzsākšana kā tāda.

“Līdzšinējais eksperiments ir izgāzies. Un ko zinātnieki dara, kad eksperiments ir izgāzies? Viņi kaut ko izmaina. Tādēļ mūsu priekšlikums ir ļoti vienkāršs: mēs nespersim nekādus agresīvus vienpusējus soļus. Mēs vienkārši prasām nedaudz laika, lai sagatavotu priekšlikumus un tos apspriestu ar Eiropas kolēģiem. Tas, ka mēs esam tikko ievēlēti, nedod mums tiesības darīt, kas vien ienāk prātā. Tomēr tas dod mums tiesības tikt uzklausītiem,” pauda Varufakis.

Līdzšinējā Grieķijas starptautiskās palīdzības programma beigsies līdz 1. martam. Ir skaidrs, ka Grieķijai arī turpmāk būs nepieciešama nauda sava budžeta finansēšanai. Tādēļ ministriem ir vien pāris nedēļas, lai atrastu kādu risinājumu.

Nav izslēgts, ka, nespējot vienoties ar Eiropas kolēģiem, Grieķija varētu aizņemties no Krievijas vai Ķīnas. Finanšu ministrs Varufakis gan apgalvo, ka priekšroka tiks dota Eiropai un pārējo valstu priekšlikumi pagaidām netiekot apsvērti.

Jāpiebilst, ka jaunā Grieķijas valdība ir iestājusies arī par Grieķijas parādu daļēju norakstīšanu. Tomēr vairums Eiropas valstu vadītāju, ieskaitot Latvijas premjeri, to noraida.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti