Grieķijas ekonomika negaidīti atgriežas pie izaugsmes

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Grieķijas ekonomikā atgriezusies izaugsme – gada otrajā ceturksnī iekšzemes kopprodukts audzis par 0,8%, salīdzinot ar attiecīgu laika periodu pērn, liecina jaunākie dati.

Šīs ziņas ir pozitīvs pārsteigums, jo iepriekš uz otro ceturksni tika prognozēta lejupslīde par 0,2%. Tiek izcelts, ka labākie izaugsmes rādītāji bijuši ražošanas, tūrisma un pakalpojumu nozarēs.

Šīs ziņas izskanējušas dienā, kad Grieķijas parlamentam vēlreiz jālemj par trešās starptautiskās aizdevuma programmas apstiprināšanu.

Kā vēstīts, šonedēļ tika paziņots, ka Grieķijas amatpersonas par aizdevuma tehniskajām detaļām ir principiāli vienojušās un līdz ar to tagad vienošanos jāapstiprina arī deputātiem. Lielākā balsojuma intriga ir jautājums, vai pret premjerministru Aleksi Cipru atkal nevērsīsies ievērojams skaits deputātu no viņa paša partijas, kas var draudēt ar jaunu ārkārtas vēlēšanu izsludināšanu. Tomēr vismaz iepriekšējos balsojumos par aizdevumu Cipram izdevies nodrošināt vairākumu, pateicoties opozīcijai. 

Jau vēstīts par Grieķijas valdības paziņojumu, ka tā vēlas vienošanos par trešo aizdevumu programmu ar aizdevējiem panākt līdz 20. augustam, kas ir gala termiņš 3,6 miljardu eiro parādsaistību atmaksai Eiropas Centrālajai bankai (ECB). Jau šonedēļ Grieķija vienojās ar aizdevējiem par nākamā gada valsts budžeta principiem.

20.jūlijā Grieķija jau veica parādsaistību maksājumus Starptautiskajam Valūtas fondam, ECB un Grieķijas Centrālajai bankai, ko varēja izdarīt, pateicoties valstij piešķirtajam īstermiņa aizdevumam 7,16 miljardu eiro apmērā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti