Grieķija tomēr izstrādās jaunu reformu plānu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Briselē notiekošajā Eiropas Savienības valstu vadītāju samitā Grieķija piekritusi iesniegt  starptautiskajiem kreditoriem jaunu reformu sarakstu, lai valstij tiktu turpināta finansiālās palīdzības programma. 

Eiropas Komisijas  prezidents Žans Klods Junkers piektdien ierosināja piešķirt Atēnām neizlietotos attīstības fondu līdzekļus - divus miljardus eiro.

Lai izvairītos no karstām diskusijām, samitā ceturtdien vēlu vakarā  notika Grieķijas premjerministra Alekša Cipra indiviuālas sarunas ar Francijas prezidentu Fransuā Olandu, Vācijas kancleri Angelu Merkeli  un vairākām citām vadošām Eiropas Savienības (ES) amatpersonām. Šīs sarunas ilga aptuveni trīs stundas. To laikā puses vienojās "iespējami ātri" pabeigt darbu pie ES un Starptautiskā valūtas fonda (SVF) programmas finansiālās palīdzības sniegšanai Grieķijai, lai  valsts saņemtu jaunu finansējumu, kas novērstu tās bankrotu un katastrofālu aiziešanu no eiro zonas.

Pārējie samita dalībnieki no eirozonas neslēpa, ka ir nokaitināti ar Grieķijas manevriem.

"Tikšanās ir notikusi. Tomēr skaidri teikšu, ka man tas nepatīk. Es to neuzskatu par pareizu veidu, kā jāstrādā. Varu piezīmēt, ka nekas jauns šajā sarunā netika panākts. Šajā situācijā galvenie spēlētāji jau pieņēma lēmumus februāra beigās, un nekas nav mainījies, vienā laukuma pusē ir Grieķija, bet otrā - visi eirozonas finanšu ministri. Viņu panāktās vienošanās ir jārespektē," pauda Beļģijas premjerministrs Šarls Mišels.

“Šis ir bijis garš ceļš, svarīgākie lēmumi jau  tika pieņemti pirms mēneša pēc ilgām un sarežģītām sarunām. Tagadējā tikšanās ir tikai vēl viens politiski motivējošs pasākums, bumba ir Grieķijas valdības pusē,” sacīja Somijas premjerministrs Aleksandrs Stubs.

Jau vēstīts, ka Grieķijas kreditori februārī piekrita pagarināt aizdevuma programmu šai valstij pēc Alekša Cipra jaunās valdības solījuma īstenot reformas. Ja Grieķija izpildīs savas saistības, tā saņems līdz 7,2 miljardiem eiro no līdzekļiem, kas vēl palikuši ES daļā no 240 miljardu eiro lielā starptautiskā aizdevuma. Līdz šim iesniegtie piedāvājumi, kas paredzēja ēnu ekonomikas apkarošanu un manipulācijas ar nodokļiem, pretim saņemot iespēju palielināt budžeta izdevumus, pēc kreditoru domām nebija ilgtspējīgi un atbilstoši iepriekš panākto līgumu garam.  

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti