Grieķijā otro reizi desmitgadē aug ekonomika

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Aizvadītajā gadā Grieķijas ekonomika ir augusi par 1,4%, taču tā ir tikai otrā reize desmitgadē, kad finanšu krīzē nomocītā valsts pieredz ekonomisku izaugsmi, ziņo AFP.

Grieķijas Nacionālā statistikas aģentūra “Elstat” un AFP gan atgādina, ka kopumā pēdējos astoņos gados Grieķijas ekonomika ir sarukusi par aptuveni ceturto daļu.  Tas, ka Grieķijas ekonomika 2017. gadā varētu augt, bija prognozēts jau iepriekš.

Iepriekš Grieķijas ekonomika pieauga vien 2014. gadā, kad izaugsme bija aptuveni 0,7% apmērā. Toreiz gan nelielais cerību stariņš uzreiz tika nomākts ar ārkārtas vēlēšanām, kurās uzvarēja pret starptautiskajiem aizdevējiem noskaņotā partija “Syriza” un par premjeru kļuva pašreizējais valsts vadītājs Aleksis Ciprs, radot šaubas, vai Grieķijai un aizdevējiem turpmāk izdosies sastrādāties.

Grieķija vēl janvāra izskaņā paziņoja, ka saņems kārtējo starptautiskā aizdevuma daļu – 6,7 miljardus eiro.

KONTEKSTS:

Ziņas par Grieķijas neapmierinošo un pat kritisko ekonomisko stāvokli kļuva zināmas 2009. gadā un 2010. gada sākumā. Tā galvenie cēloņi bija vāja iekšzemes kopprodukta izaugsme, valdības parādi un deficīts, valsts budžeta problēmas, kā arī oficiālo iestāžu sniegto ziņu neuzticamība. Tomēr vēl vairākus gadus Grieķija nespēja atgūties no krīzes, līdz 2014. gadā valstī iestājās arī politiska krīze. Pie varas nāca pret taupību noskaņotā partija “Syriza”, kas gan arī nespēja starptautiskos aizdevējus piespiest pārtraukt strikto palīdzības programmu. Pēc garām diskusijām palīdzības programma tika turpināta. Līdz ar ekonomisko un politisko krīzi valstī ir arī dziļa sociālā krīze – bezdarbs, emigrācija un nomāktība.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti