Grieķija mēneša laikā vēlas panākt vienošanos par trešo glābšanas programmu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Grieķijas valdība vēlas panākt vienošanos par trešo glābšanas programmu līdz 20.augustam. Tomēr vispirms ir nepieciešams Grieķijas parlamentam apstiprināt otrdien iesniegto valdības reformu plāna otro daļu, lai varētu uzsākt sarunas ar kreditoriem par jauna aizdevuma piešķiršanu.

Lai Atēnas varētu uzsākt sarunas ar starptautiskajiem aizdevējiem – Eiropas Komisiju, Eiropas Centrālo banku un Starptautisko Valūtas fondu – par jaunu aizdevuma piešķiršanu Grieķijai, valsts parlamentam vispirms ir jāatbalsta valdības iesniegtā un kreditoru pieprasītā reformu plāna īstenošanas otrā daļā. Tikai pēc tās ir iespējams uzsākt sarunas ar aizdevējiem.

Pašlaik piedāvātais eirozonas dalībvalstu risinājums krīzes pārvarēšanai paredz iespēju nākamajos trīs gados Atēnām saņemt līdz pat 86 miljardus eiro lielu aizdevumu, taču aizdevēji pretī sagaida ātru, tūlītēju reformu īstenošanas uzsākšanu.

Sagaidāms, ka balsojums Grieķijas parlamentā par reformu otro daļu notiks jau trešdien, 22.jūlijā. Šajā otrajā reformu daļas likumprojektā ir ietverta Eiropas Savienības (ES) direktīva, kura nodrošina, ka iedzīvotāji varēs saņemt atpakaļ līdz pat 100 000 tūkstošiem eiro lielus noguldījumus bankās. Vēl tiek runāts par reformām tieslietās, lai uzlabotu juridisko jautājumu izskatīšanas ātrumu, samazinot arī izmaksas.

Civildienesta ierēdņu arodbiedrība ADEDY jau ir paziņojusi, ka parlamenta balsošanas dienā tā rīkos protesta akciju, jo neatbalsta šo ierosināto likumprojektu.

Ne tikai arodbiedrības izdara spiedienu uz Grieķijas valdību un parlamentu, bet vienlaikus Grieķijas premjerministram Aleksim Cipram būs jāsaskaras ar visnotaļ lielu pretestību no savas partijas „Syriza” deputātu puses. Pagājušajā nedēļā, kad parlaments balsoja par reformu pirmo daļu, viņa vadītā partija bija visnotaļ sašķelta šajā jautājumā, tomēr reformu pirmo daļu izdevās pieņemt.

Tiesa gan, vairāki laikraksti Eiropā ir norādījuši, ka Grieķijas parlamenta balsojums par reformu otro daļu nav tik sāpīgs Cipra vadītajai partijai „Syriza” un citām, kā bija likumprojekts par reformu pirmo daļu, kurā Atēnām nācās pieņemt vairākas kreditoru izvirzītās reformas pensiju sistēmas pārskatīšanā, nodokļu paaugstināšanā, kā arī citās jomās.

Turpretī vairāki analītiķi prognozē, ka, ja Ciprs nespēs saturēt kopā savu partiju un koalīciju valdībā, tad pastāv pavisam reāla iespēja, ka viņš būs spiests atkāpties vai tiks izsludinātas jaunas vēlēšanas.

Jau vēstīts, ka Grieķijas parlaments pagājušā nedēļā pieņēma sāpīgas reformas grieķu tautai, kuras pieprasīja veikt starptautiskie aizdevēji apmaiņā pret jaunu palīdzības programmu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti