Grieķija draud šonedēļ neatmaksāt parādu SVF

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Grieķija draud nesamaksāt šo piektdien Starptautiskajam valūtas fondam (SVF) 300 miljonu eiro parāda maksājumu. Tā publiski ir norādījis viens no Grieķijas valdības padomniekiem. Tas nozīmētu šis valsts defoltu.

Savukārt starptautiskie aizdevēji no savas puses ir sagatavojuši Grieķijas premjeram Aleksim Cipram jaunu priekšlikumu. Tas ir tapis pirmdien Berlīnē, sarunā starp Vācijas kancleri Angelu Merkeli, Francijas prezidentu Fransuā Olandu, kā arī Eiropas Komisijas, Eiropas Centrālās bankas un Starptautiskā valūtas fonda vadību.

Piedāvājuma detaļas pašreiz nav zināmas, tomēr ir skaidrs tajā būs vairāki nosacījumi, ko Grieķijas valdībai būs grūti pieņemt. Visticamāk, tie skars pensiju reformas, privatizāciju un budžeta pārpalikumus.

Lai apspriestu šo priekšlikumu Eiropas Komisijas priekšsēdētājs Žans Klods Junkers trešdien vakarā Briselē ir ieplānojis tikties ar Grieķijas premjeru Aleksi Cipru, apstiprināja Eiropas Komisijas preses sekretārs Margaritis Šins.

“Priekšsēdētājs Junkers ir uzaicinājis premjerministru Cipru šovakar, lai personīgi apspriestu pašreizējo stāvokli sarunās starp Grieķiju un tās starptautiskajiem partneriem. Abi vīri augsti vērtē sarunas aci pret aci. Tikšanās notiks Eiropas Komisijas telpās. Tikmēr visos līmeņos turpinās intensīvs darbs, lai veiksmīgi noslēgtu starptautisko aizdevumu programmu. Mēs nesagaidām šovakar nekādu lēmumu pieņemšanu. Tā ir tikai pirmā diskusija, nevis pēdējā,” sacīja Šins.

Eiropas Komisijas preses sekretārs Margaritis Šins.
00:00 / 00:31
Lejuplādēt

Jau vēstīts, ka kopš nākšanas pie varas janvārī jaunā radikāli kreisā Grieķijas valdība nemitīgi centusies atlikt valsts parādu maksājumus un mainīt nosacījumus papildu finanšu palīdzības saņemšanai, pat raisot aizdomas par valsts iespējamu izstāšanos no eirozonas. Taču starptautiskie aizdevēji pauda gatavību panākt pretī Atēnām tikai apmaiņā pret jaunām reformām, kas ir ārkārtīgi nepopulāras Grieķijas sabiedrībā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti