Krustpunktā

Latvijas Radio korespondente Briselē Ina Strazdiņa: Es tikai gaiši par Latviju domāju

Krustpunktā

Kas un kā var adoptēt bērnus? Adopcija uz ārzemēm - neētisks bizness?

Klausītāji un žurnālisti izvaicā Saeimas priekšsēdētāju Ināru Mūrnieci

Grib ierobežot bijušo augstu ierēdņu nonākšanu stratēģiskos uzņēmumos

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Arī Latvijā būtu jānosaka kādi ierobežojumi bijušo augsta līmeņa valsts amatpersonu nonākšanai darbā privātos – stratēģiski svarīgos uzņēmumos. To Latvijas Radio raidījumā "Krustpunktā" sacīja Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece (Nacionālā apvienība).

Jautāta par bijušās Iekšlietu ministrijas valsts sekretāres Ilzes Pētersones-Godmanes nonākšanu ar Krievijas "Gazprom" daļēji saistītās AS "Latvijas gāzes" (LG) meitasuzņēmuma "Gaso" vadībā, Mūrniece teica, ka situācija kopumā izveidojusies visai "interesanta". Proti, "Gazprom" daļēji kontrolētajā uzņēmumā nonākusi ne viena vien amatpersona, kas iepriekš zaudējusi pielaidi darbam ar valsts noslēpumu.

"Manā politiskajā vērtējumā šī situācija ir ļoti īpatnēja, kā viņi tiek uzrunāti un kāpēc tieši šie cilvēki tiek uzrunāti, un kāds ir viņu ceļš tālāk jau uz, piemēram, ar "Gazprom" saistītiem uzņēmumiem," teica Mūrniece.

Viņasprāt, Latvijā būtu jādomā par kādiem ierobežojumiem bijušajām valsts amatpersonām, kas iepriekš darbā valsts pārvaldē strādājuši valsts stratēģiskajās interešu sfērās. "Lai pēc tam būtu zināms periods, kad viņi nevarētu... Lai būtu ierobežojumi, turpinot darbu privātos uzņēmumos. Lai mēs nenonāktu šādā situācijā," sacīja Mūrniece.

Saeimas priekšsēdētāja atzina, ka par iespējamiem amata ierobežojumiem tiek domāts un runāts. Savukārt taujāta, vai virzīs kādus ierosinājumus izmaiņām normatīvajos aktos, Mūrniece teica: "Es domāju, ka tas vēl detalizētāk jāvērtē valsts drošības institūcijām un jāsaprot, kā tālāk rīkoties."

Mūrniece piebilda, ka līdzīgi ierobežojumi ir Austrumu partnerības valstīs. "To, ka tiek domāts par stratēģiskās drošības nozarēm, es apliecinu: jā, šāda tendence iezīmējas arī Latvijā. Varbūt, ka ir laiks pieķerties arī šai sfērai."

Jau ziņots, ka pēdējos gados atļauju darbam ar valsts noslēpumu zaudējušas vairākas augstas amatpersonas, piemēram, bijusī Valsts kancelejas direktore Elita Dreimane un Iekšlietu ministrijas valsts sekretāre Pētersone-Godmane. Augstākā līmeņa pielaide atteikta arī vairākiem ministriem.

Bijusī galvenā ierēdne Dreimane sāka darbu LG, bet Pētersone-Godmane – LG meitasuzņēmumā "Gaso".

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti