Grib atļaut muitai stingrāk kontrolēt aizdomīgus sūtījumus, kuros var būt narkotikas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Saeimā skata grozījumus Pasta likumā, kas ļaus muitai stingrāk kontrolēt aizdomīgus pasta sūtījumus, kuros var būt narkotiskās, psihotropās un citas aizliegtās vielas. Likumprojekta mērķis ir paplašināt muitas tiesības attiecībā uz pārrobežu pasta sūtījumu pārbaudi, aizdomīgo pasta sūtījumu izņemšanu, glabāšanu un iznīcināšanu.

ĪSUMĀ:

  • Šogad narkotiskās vielas atrastas teju 200 sūtījumos.
  • Narkotikas sūta no dažādām valstīm, piemēram, Nīderlandes, Apvienotās Karalistes, Ķīnas.
  • Saeimas komisijā skata grozījumus, lai ļautu muitai stingrāk kontrolēt sūtījumus.
  • Pakomātu tīklā "Omniva" narkotikas atrastas tikai vienreiz.
  • Uzņēmumā esot algoritmi, kā atpazīt sūtījumus ar aizliegtām vielām.
  • Grozījumus likumā Saeima trešajā lasījumā varētu skatīt nākamnedēļ.

Saeima skata grozījumus Pasta likumā
00:00 / 00:00
Lejuplādēt

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Muitas pārvaldes direktora vietniece Sandra Kārkliņa-Ādmine pastāstīja, ka muita kontrolē visus pasta sūtījumus, kas nonāk Latvijā gan ar Latvijas Pasta, gan ar kurjerpastu starpniecību. Pērn narkotiskās vielas atrastas 592 sūtījumos, šogad astoņos mēnešos – nepilnos 200, bet to daudzums palicis nemainīgs.

Kārkliņa-Ādmine skaidroja: "Ja skatās uz narkotisko vielu daudzumu, piemēram, marihuāna vai metamfetamīns, vai hašišs, tas apjoms ir apmēram līdzīgs kā iepriekšējos gados. Samazinājies tablešu apjoms, un arī LSD markas ir samazinājušās sūtījumos. Protams, statistika priecē, bet jebkurā gadījumā 192 gadījumi nozīmē, ka tie ir 192 kriminālprocesi, kas tālāk aiziet izmeklēšanā. Narkotiskās vielas mēs esam konstatējuši no dažādām valstīm, protams, Nīderlande, Apvienotā Karaliste, Ķīna, arī Indija.

Ja mēs skatāmies pašos pasta sūtījumos, tad, protams, tie sūtījumi ir nelieli, jo pamatā tiek slēpti sīkpakās vai mazvērtīgos sūtījumos, tai skaitā vēstulēs un apsveikuma kartītēs.

Daudzi ir pavisam nelieli, daži grami, bet, protams, mums ir arī bijuši sūtījumi, kur šis apjoms ir puskilograms."

Grozījumus Pasta likumā sagatavojusi Finanšu ministrija, un pagājušajā nedēļā tos skatīja Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijā.

Komisijas priekšsēdētājs Krišjānis Feldmans (Jaunā konservatīvā partija) norādīja: "Šajā likumprojektā tiek definēts, kas tad īsti ir aizdomīgs pasta sūtījums, tāpat tiek paplašināti aizliegumi attiecībā uz pasta sūtījumus saturu, proti, ka nedrīkst pārsūtīt arī narkotisko vielu izgatavošanai paredzētos izejmateriālus, specifiski sauktus par prekursoriem, un ir arī aizliegta jaunu psihoaktīvo vielu vai to saturošu izstrādājumu pārsūtīšana. Tāpat tiek noteikta Latvijas Pasta darbinieku rīcība, konstatējot potenciāli aizdomīgus pasta sūtījumus, kas satur šīs narkotiskās vai psihotropās vielas vai attiecīgo vielu izgatavošanai paredzētos izejmateriālus, proti, paredzot konkrētu ziņošanas kārtību."

Pakomātu tīkla "Omniva" Latvija vadītāja Beāte Krauze-Čebotare vērtēja, ka sadarbība ar VID muitas policiju ir laba un narkotikas un citas aizliegtās vielas trīs gadu laikā viņu piegādātajos sūtījumos atrastas tikai vienu reizi.

Viņa norādīja: "Arī mums "Omniva" ir iebūvēti sistēmā dažāda veida algoritmi, kā atpazīt tādus sūtījumus, kuros potenciāli varētu būt dažādas aizliegtas vielas. Ja mums ir tāds brīdinājums no sistēmas, tad mēs to izmantojam; arī, ja ir uzskatāmi slikti sapakots sūtījums, kad var redzēt no ārpuses, ka tur ir kaut kas aizliegts iekšā. Protams, atbalstām visu to, kas veicina likumīgu preču apriti un ka ir jauni kontroles mehānismi, lai samazinātu iespēju pārvietot šādas vielas. Bet, protams, mums ir detalizētāk jāpēta un jāanalizē, vai tas nenozīmēs arī papildu izmaksas un papildu procesus mūsu pusē. Bet kopumā es domāju – jebkura iniciatīva, kas samazina šādu vielu apriti, ir pilnīgi atbalstāma."

VID Muitas pārvaldes direktora vietniece Sandra Kārkliņa-Ādmine stāstīja, ka no 1. jūlija muita kontrolē visus pasta sūtījumus no trešās pasaules valstīm jeb valstīm, kas atrodas ārpus Eiropas Savienības. Ja sūtījumā atrod aizliegtas vielas, tās tiek izņemtas un iznīcinātas.

"Muitas kontrole pasta sūtījumiem pamatā tiek veikta, balstoties uz riska analīzi. Proti, klients saņem sūtījumu, viņš iesniedz muitas deklarāciju. Informācija automatizēti tiek riskota, un tā rezultātā mēs novirzām šo deklarāciju vai sūtījumu uz kontroli. Protams, mēs veicam arī pārbaudes gan pasta sūtījumu šķirošanas cehos, gan arī kurjerpastos, kur preces tiek saņemtas un šķirotas, un atlasām aizdomīgus sūtījumus. Tāpat kontrolē izmantojam dienesta suņus, tāpēc esam ļoti ieinteresēti šos sūtījumus vienkāršotā veidā iznīcināt, lai mēs varētu savus resursus drīzāk veltīt papildu kontroles darbībām," viņa norādīja.

Grozījumus Pasta likumā un vairākos citos saistītajos likumprojektos Saeima trešajā lasījumā varētu skatīt 23. septembrī.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti