Greiškalns: Ostu nodeva rādītu darbības efektivitāti

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Ostu nodevas ieviešana, lai papildinātu valsts budžetu, ir atbalstāma iecere, intervijā Latvijas Radio sacīja Ārvalstu investoru padomes izpilddirektors Ģirts Greiškalns. Viņš atzina, ka tas būtu arī viens no rādītājiem, kā mērīt ostu darbības efektivitāti - kādu ieguldījumu tās nes valsts un pašvaldību ieņēmumos.

„Ostu pārvaldēm apsaimniekošanā ir nodota noteikta teritorija, kuras īpašumtiesības nostiprinātas gan valstij, gan pašvaldībai zemes gabaliem. Šobrīd, atbilstoši ostu likumiem, ostu pārvaldes maksā 10% no iekasētajām ostu maksām pašvaldību budžetos. Tāpēc, manuprāt, būtu līdzsvarā un atbalstāmi, ka līdzīga pieeja tiktu izskatīta arī uz valsts zemesgabaliem, teritorijām, kas nodotas apsaimniekošanai ostu pārvaldēm,” skaidroja Greiškalns.

Šāda nodeva būtu arī viens no rādītājiem, kā mērīt ostu darbības efektivitāti, norādīja Ārvalstu investoru padomes izpilddirektors.

Taujāts, cik daudz ieņēmumus šādas pārmaiņas varētu nest valsts budžetam, Greiškalns norādīja, ka tam ir vajadzīgi aprēķini, bet pašvaldības budžetos no ostām pašlaik ienāk ap 10% no ostu ieņēmumiem.

„Nav īsti skaidri definēts, kāds ir ostu attīstību mērķis. Šobrīd visizplatītākais rādītājs ir kravu pieaugums, bet vai mēs tiešām tik daudz iegūstam no pārkrautās ogļu tonnas, vai varbūt tomēr būtu labāk darboties ar mērķi piesaistīt konteinerpārvadājumus vai ro-ro tipa kuģus vai cita veida kravas, kurām varam šeit pievienot kādu vērtību, šķirojot, pārpakojot, uzlīmējot birkas un tālāk pārvadājot. Tāpēc mans priekšlikums bija, lai maksas tiktu kombinētas,” sacīja Greiškalns.

Kā galveno šķērsli šādai ostu nodevas ieviešanai viņš minēja gribas trūkumu to paveikt.

Iepriekš ziņots, ka Reformu partija (RP) pirmdien koalīcijas padomē rosinājusi valdības partnerus runāt ne tikai par budžeta naudas sadalīšanu dažādām vajadzībām, bet arī domāt, kā papildināt budžetu. Partija būtisku valsts budžeta papildinājumu redz ostu nodevu ieviešanā, intervijā Latvijas Radio sacīja RP Saeimas frakcijas vadītāja vietniece Zanda Kalniņa-Lukaševica.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti