Dienas ziņas

Dr. Klauns atzīmē desmit gadu jubileju

Dienas ziņas

Dienas ziņas

Ražas prognozes pagaidām ir labas

Graudu ražu prognozes pagaidām ir labas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Gan ziemāju, gan vasarāju graudaugu ražas prognozes ir labas, norādīja Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centrā. Bet zemnieki šogad gaidāmo ražu vērtē piesardzīgi.

Pirms Jāņu svētku nedēļas bija perfekti laikapstākļi gan ziemāju, gan vasarāju laukos. Piemēram, šogad no viena hektāra Zemgalē varētu iegūt par 200 kilogramiem vairāk vasaras kviešu nekā pērn, bet Latgalē pat par 300 kilogramiem vairāk, prognozē Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centrā.

Vairāki LTV uzrunātie zemnieki gaidāmās ražas vērtē kā ļoti cerīgas, tomēr drošākām prognozēm esot vēl par agru, jo viss var mainīties ļoti strauji. Zemnieku saimniecībā “Putriņas” kā piemēru minēja pagājušo vasaru. Prognozes bija cerīgas, bet augustā lija ļoti daudz un laukus kult varēja vēlāk, nekā paredzēts.

“Pagājušajā vasarā ar to rudens kulšanu mums gāja grūti. Liela daļa sadīga uz lauka, viena daļa arī palika uz lauka, ko nenokūlām tīri tā dēļ, ka bija sadīdzis uz lauka jau vārpās. 21 diena bija ar lietu, tikai 8 dienas bija bez lietus. Mums vismaz vienu dienu pēc lietus ir jānogaida, lai varētu iet laukā, nebija variantu,” pastāstīja zemnieku saimniecības “Putriņas” pārvaldnieks Jānis Veidliņš.

Šobrīd gan satraukumu rada karstums. Pagaidām vēl viss esot ļoti labi, bet pārāk ilga tveice nenāks par labu.

“Mēnesis būs jau par traku. Pēc mēneša mēs varēsim laukus jau kult, ja tā turpināsies. Šobrīd karstums visu diezgan pagurdināja un paātrināja.

Šobrīd visus agrotehniskos pasākums esam izpildījuši, tālāk viss atkarīgs no dabas, kas mums te notiks,” piebilda Veidliņš.

Ne tik labi klājas laukiem Latgalē un Vidzemē, vērtēja Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centrā (LLKIC). Tur no lietavām dažviet zeme saglabājas pārmitra.

“Kur bija lielie nokrišņi, zeme ir pārmitra. Lielais karstums ir, bet tāpat zeme pārmitra. Augiem nepatīk. Ir mieži, vasaras kvieši novēroti, ka apakšā lapas dzeltē, kas atkal to ražu var samazināt,” skaidroja LLKIC Augkopības nodaļas vadītājs Oskars Balodis.

Maija un jūnija sākuma laikapstākļi lielākoties bijuši teju perfekti – mēreni un mitri. Tie bijuši ļoti piemēroti ziemāju attīstībai, norādīja augkopības nodaļas vadītājs. Bet lielais karstums, visticamāk, ietekmēs vasarājus.

Balodis arī minēja, ka šogad zemniekiem ir vēl daži izaicinājumi. Šajā vasarā ir ievērojami vairāk kaitēkļu nekā pērn. Tagad arī zemniekiem jāpieņem ļoti būtiski lēmumi par to, ko sēt un cik daudz sēt augustā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti