Panorāma

Mudina izmantot aizņemšanās iespējas finanšu tirgos

Panorāma

Nedēļa "Panorāmas" videoarhīvos

Graudu kooperatīvs "Latraps" uzpērk pienu

Graudu kooperatīvs «Latraps» uzpērk pienu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Pēc piespiedu dīkstāves un īpašnieku strīdiem darbu atsācis kooperatīvs “Latvijas piens” . Kopš novembra tam pienu piegādā cits kooperatīvs – vairāk graudkopjiem zināmais “Latraps”.

Pēc pusgadu ilgas piespiedu dīkstāves maksātnespējas dēļ darbu atsācis piena pārstrādes uzņēmums “Latvijas piens”. Kopš novembra pienu tam sācis piegādāt graudkopības kooperatīvs “Latraps”, kuram kombinātā pieder 19,6% kapitāldaļu, kas iegūtas pēc tam, kad no akcionāru saraksta izstājās kooperatīvs “Piena partneri”.

"Līdz šim mēs esam nodarbojušies ar graudu tirdzniecību. Piens mums ir jauna lieta. Pirms pusotra gada, kad mūs uzaicināja "Latvijas piena" rūpnīcai palīdzēt pārvarēt krīzi, mēs visi cerējām, ka tā neieilgs," teica "Latraps" ģenerāldirektors Edgars Ruža.

"Diemžēl tā ir jau pusotru gadu, un viens no vadošajiem kooperatīviem, kas dibināja un veidoja "Latvijas pienu", nav izturējis šo krīzi, un nekas mums neatliek, kā stāties viņa vietā un glābt šo projektu, kas nepieciešams lauksaimniekiem," saka Ruža.

20 saimniecības ik dienas uzņēmumam piegādā pienu. Arī ”Mežacīruļos” sestdien var sastapt “Latvijas piena” cisternu, kas iebraukusi savākt sestdien izslauktās septiņas tonnas. "Ja kādu brīdi es darbojos kā vientuļais reindžers, pienu pārdodot pārstrādes uzņēmumiem, kas nepieder zemniekiem, tad neteikšu, ka to es darīju ar vieglu roku," norāda saimnieks Juris Cīrulis. "Jo īstenībā man tā zemnieka psiholoģija un iekšā sēdošais patriots nedeva mieru, un es pieņēmu šo izaicinājumu palīdzēt “Latrapam” ar pienu un beidzot sakārtot savu iekšējo “es”. Tas man deva zināmu spēku – es esmu apmierināts ar to, ko es daru," viņš secina.

Krīze piensaimniecībā sevišķi smagi ietekmējusi mazos zemniekus. Taču arī Juris Cīrulis, kuram pieder liela daudznozaru saimniecība atzīst, ka tikai tagad, kad piena cena pacēlusies par vienu centu un arī biržās nākotne rādās gaišāka, jūtoties drošāk. "Tie pāris mēneši, kurus mēs dzīvojām zem pašizmaksas, tā bija elle – ļoti nepatīkami. Kad tu zini, ka strādā un nesaņem neko. Paldies Dievam, tu vari samaksāt strādniekiem. (..) Tomēr vajag kaut nedaudz pelnīt, lai tu varētu optimistiskāk skatīties nākotnē," saka Cīrulis.

"Latvijas piens" dīkstāves laikā nodarbojās ar jaunu tirgu meklējumiem. Šogad sākts eksports uz Dubaiju, sadarbība veidojas ar Skandināvijas valstīm – Zviedriju, Somiju un Dāniju. "Rūpnīca šobrīd strādā ar pietiekošu nodrošinājumu, lai mēs varētu cerēt, ka tai mirklī, kad krīze beigsies, mēs arī būsim nostājušies stabili uz savām kājām, un rūpnīca tiks saglabāta zemnieku īpašumā," norāda Ruža.

Iepriekš izskanējis, ka kooperatīvs “Latraps” varētu izpirkt 53% maksātnespējīgās ''Trikātas'' kapitāldaļu. Lēmums par to šobrīd ir maksātnespējas administratora ziņā un , iespējams, tiks pieņemts mēneša laikā.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti