Graudkopji šogad saņems 6 miljonu atbalstu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Augusta lietavu dēļ cietušie graudkopji šogad varēs saņemt papildu valsts atbalstu kopumā sešu miljonu eiro apmērā, informēja Zemkopības ministrija. 

Valdība otrdien, 25.oktobrī,  atbalstīja ministrijas piedāvātas izmaiņas tiešmaksājumu piešķiršanas kārtībā, pārceļot naudu, kas paredzēta  pārejas posma valsts atbalstam (PPVA) par laukaugu platībām 2017.gadā uz 2016.gadu. To saņems visi graudaudzētāji, balstoties uz šogad maijā iesniegtā vienotā iesnieguma datiem par deklarētajām un apstiprinātajām laukaugu platībām.

Jau ziņots, ka laika apstākļi šogad nelutināja graudkopjus, un spēcīgie lieti augustā samazināja ražas, bet Zemkopības ministrija atzina, ka  nemeklēs graudkopju prasītos 30 miljonus eiro.

Ņemot vēra grūtības, ministrija nolēma sākt maksāt platībmaksājumu avansus jau no 16.oktobra, lai zemnieki varētu norēķināties ar piegādātājiem. Tāpat ministrija strādā pie tā, lai nākotnē zemnieki varētu apdrošināt sējumus arī pret spēcīgiem lietiem, jo šobrīd šāda riska apdrošināšana nav pieejama. Tāpat nākamgad plānots investīciju atbalsts graudu kalšu jaudu palielināšanai un kombainu iegādei.

Šogad, salīdzinot ar pagājušo gadu, ražas apjomi saruks ar 20% - 30%. Savukārt graudu cenas samazinājās par 20%. Bet šogad, salīdzinot ar 2014.gadu, cenas krita pat par 40% - 50%.

Latvijas Lauku konsultācijas un izglītības centra speciālistu veiktā ražas prognozēšana liecina, ka graudu kopraža šogad bijusi 2,5 miljoni tonnas, kas ir par pusmiljonu tonnu mazāk nekā pērn. Pērn graudiem arī bija labāka kvalitāte, šogad augusta lietavu rezultātā daļa graudu sadīga jau uz lauka, daļa sakrita veldrē, un liela daļa labības, ko izdevās novākt, ir derīga tikai lopbarībai.  

Graudu nozares ieņēmumi šogad salīdzinājumā ar iepriekšējiem trim gadiem Latvijā samazinājušies par  54 miljoniem eiro.  Nozares eksperti norāda, ka nelabvēlīgo laika apstākļu dēļ  Latvijā graudaugu raža šosezon samazinājusies par pusmiljonu tonnu salīdzinājumā ar pagājušo gadu.

80% novākto kviešu graudu var realizēt tikai lopbarībai, iepirkuma cenas samazinājušās par trešdaļu.

Graudu cenu samazinājums gaidāms arī turpmākajos mēnešos, jo Starptautiskā Graudu padome un ASV Lauksaimniecības departaments prognozē graudu ražošanas apjoma paaugstināšanos pasaulē, kas sasniegs jaunus ražas rekordus. Visās galvenajās eksportētājvalstīs, it īpaši Krievijā, Kazahstānā un Ukrainā, kviešu audzēšanas apjomi palielinās, līdz ar to graudu, it īpaši kviešu cenas būs zemas. Taču maize, visticamāk, lētāka nekļūs, jo padārdzinās elektroenerģija.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti