Graudkopji šogad prognozē ražu virs vidējā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Šogad graudu raža būs par 15-20% zemāka salīdzinājumā ar pagājušo gadu, taču kopumā virs vidējā līmeņa. Par to lsm.lv informēja Lauksaimniecības kooperatīvu asociācijā, atsaucoties uz tās biedru prognozēm.

"LATRAPS” ģenerāldirektors Edgars Ruža atzīmēja, ka graudu kvalitāte pašlaik izskatās laba, precīzi gan to varēs redzēt, kad sāksies graudu kulšana. „Runājot par graudu cenām, varu teikt, ka pašlaik tās ir nostabilizējušās. ES „Matiff” biržas cena šobrīd vidēji ir 200 eiro par tonnu, taču vērojot kopējo tirgus situāciju, prognozēju, ka cenas šogad kritīsies,” norādīja Ruža.

Savukārt „Vidzemes agroekonomiskā kooperatīvā sabiedrība” priekšsēdētājs Indulis Jansons lēš, ka vidēja raža varētu būt par piektdaļu zemāk nekā pērn. „Šobrīd par ražu vēl ir grūti spriest bet domāju, ka tā būs vidēja raža, vidēji par piektdaļu zemāka kā pērn, jo nav izdevušies ziemāji – kvieši un rudzi, taču pārsteidz ziemas rapša ļoti labā kvalitāte.” Nopietna ražas novākšana varētu sākties no 25.jūlija.

Turpretī Dienvidkurzemē ir saimnieki, kuri prognozē vēl labāku ražu kā pagājušogad, stāsta „Durbes grauds” priekšsēdētājs Sandris Bēča. Tas tiek skaidrots ar labvēlīgiem laikapstākļiem. Problēmas gan varētu būt ar ziemas rapsi, kurš varētu būt sliktāks ieilgušā pavasara dēļ. Viņš prognozē cenu krišanos graudiem, jo tās kļūst zemākas minerālmēsliem. „Lai arī Latvija ir maza valsts, katru gadu redzam, ka katrā reģionā situācija ar graudu ražu var būtiski atšķirties,” piebilda Bēča.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti