Pēcpusdiena

Firmu "RBSSKALS Būvvadība" neapmierina VNĪ lēmums par līguma laušanu

Pēcpusdiena

Izsludināts konkurss uz KNAB priekšnieka amatu

Lietavu dēļ graudu kulšana visā Latvijā apstājusies

Graudkopji atzīst – lietavu dēļ situācija labības laukos ir dramatiska

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

"Situācija Latvijas laukos ir dramatiska. Visa gada ieguldījumi un darbs varētu aiziet bojā," to Latvijas Radio raidījumā “Pēcpusdiena” atzina uzņēmuma "Latraps" vadītājs Edgars Ruža. Zemkopības ministrija (ZM) vēl cer uz laikapstākļu uzlabošanos un pēc ražas novākšanas izvērtēs situāciju.

"Latraps" ir viens no Latvijā lielākajiem graudu audzētāju kooperatīviem, tā vadītājs atzina, ka šā gada laikapstākļus nav iespējams prognozēt un lietus turpina pūdēt labību. Turklāt, kad lietus nelīst, ir milzīgs gaisa mitrums, kas arī ietekmē graudu kvalitāti. Ruža nevēlējās prognozēt, vai būs nepieciešams prasīt palīdzību no valdības, un cer, ka ar piektdienu laikapstākļi uzlabosies.

Biedrības “Zemnieku saeima” priekšsēdētājs Juris Lazdiņš norādīja, ka Latgalē līdz šim ir novākti 30%, Kurzemē – 50-60%, Vidzemē – 20%-25% (tostarp Gulbenes apkaimē – 5%), bet Zemgalē – 50-60% labības.

Lazdiņš atzīmēja, ka lietainā laikā graudu kvalitāte pasliktinās. Tas nozīmē, ka būs ļoti daudz lopbarības graudu. “Latvijā paliks platības, kas netiks novāktas, kurās tehnika iebraukt nevar. Šādu platību ir ļoti maz un ceram, ka to apjoms nepalielināsies,” teica biedrības “Zemnieku saeima” priekšsēdētājs.

“Saprotam, ka situācija visos reģionos ir ļoti atšķirīga, gaidīsim, kad beigsies kulšanas sezona un vērtēsim. Ja situācija būs ļoti smaga, vērsīsimies valdībā,” atzina ZM valsts sekretāra vietniece Rigonda Krieviņa. 

Lai vērstos valdībā pēc palīdzības nodrošināt līdzekļus lauksaimnieku atbalstam, ir jābūt ļoti būtiskam ieņēmumu samazinājumam un jāpierāda, ka bijuši nepiemēroti apstākļi, lai ražu nokultu un pārdotu tirgū.

Latvija nav lielākais graudu ražotājas pasaulē, jo pasaulē graudu ir daudz, to cena ir zema, un šī situācija Latvijai nenāk par labu, atzina Lauksaimniecības tirgus veicināšanas centra vadītāja Ingūna Gulbe. Pēc viņas teiktā, pēdējo gadu laikā graudu cena samazinājusies par 10%.

Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra valdes priekšsēdētājs Mārtiņš Cimermanis Latvijas Televīzijas raidījumā "Dienas ziņas" norādīja, ka labība, kas vākta pēc Jāņiem, ir ļoti zemas kvalitātes.

Viņš arī atzina, ka lauksaimniekiem lietus dēļ radušās papildizmaksas - tās uz vienu hektāru veido 20-25 eiro.  Turklāt no lietus cieš ne tikai labība, bet arī pārējā raža. Pašlaik ļoti izplatās kartupeļu puve.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti