Dienas ziņas

Labiekārto Aizputes vidusskolu

Dienas ziņas

Vasarā palielinājušās cūkgaļas cenas

Attīstībai iegādājas graudu laboratoriju

Graudkopis no Strenču novada: Izdevīgāk graudus kaltēt un uzglabāt pašam

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Kamēr daudzi graudkopji gaida rindā uz graudu nodošanu un kvalitātes pārbaudi, Strenču novada „Jaunstrūku” saimnieks nokulto ražu kaltē un uzglabā paša saimniecībā.

Arī graudu kvalitāti nosaka uz vietas – nesen izveidotajā laboratorijā. Šādu lēmumu saimnieks skaidro ar vēlmi būt neatkarīgam, kā arī nepieciešamību uzlabot ekonomiskās darbības rādītājus un konkurētspēju.

Strenču novada z/s „Jaunstrūkas” un „Irbītes” audzē labību 1100 hektāru platībā – visvairāk lauku (800 hektāru) aizņem kvieši, bet pārējo – rudzi, mieži, rapsis un pupas.

Graudkopis Valdis Circenis stāsta - lai atvieglotu darbu un saimniekotu efektīvi, gadu gaitā iegādāta visa nepieiešamā graudu pirmapstrādes tehnika - gan to sēšanai un kulšanai, gan arī graudu tīrīšanai, kaltēšanai un uzglabāšanai. Nu saimniecībā uz vietas var noteikt arī ražas kvalitāti nesen izveidotajā graudu laboratorijā.

„Šis gads parāda, ka tas ir ļoti svarīgs moments, lai mēs sašķirotu jau sākotnēji. Graudi, nākot no lauka, ir dažādas kvalitātes - pat arī no viena lauka, un, lai mēs zinātu, kurā kaltē vai kurā glabātavā viņus novirzīt – vai tie būs pārtikas vai lopbarības kvalitātē,” saka Circenis.

Ar laboratorijas iekārtām graudiem var noteikt proteīna saturu, lipekli, mitruma saturu un citus kvalitātes rādītājus, turklāt laboratorijā var veikt analīzes arī vēl daudzām citām augu šķirnēm.

Saimnieks teic, ka iegūtie rezultāti ļauj graudus sašķirot pēc to kvalitātes un pārdot noteiktā cenu grupā, izvairoties no to sajaukšanās. Tādējādi graudu laboratorijas iegāde ir ne vien ekonomisks ieguvums, bet, kā uzsver Circenis - arī saimniecisks, jo darba ritmu nu var noteikt pats graudkopis.

„Ja ir jāstāv rindā un jāgaida ilgstoši, lai nodotu graudus, tas lauksaimniekam ir ļoti kritiski, jo tehnika stāv uz lauka un laiks iet. Es domāju, ka visiem lielākiem  lauksaimniekiem ir jādomā, kā attīstīt savas bāzes un kā domāt, lai samazinātu izmaksas, - varētu uzglabāt un graudus sagatavot pie sevis saimniecībā. Tas ļoti atvieglo dzīvi,” norāda Circenis.

Domājot par attīstību un paplašināšanos, saimnieks šogad iegādājās ar krūmiem un kokiem aizaudzētu zemi. Pašlaik tur novāc apaugumus, lai platību varētu izmantot lauksaimniecībā, nākamajā gadā to apsējot ar rudziem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti