Graudaudzētāji šogad sagaida labu ražas ievākumu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Graudu ražas novākšanas sezona uzņem apgriezienus, daļā Latvijas reģionu graudu kulšanas darbi bija apstājušies lietavu dēļ, taču turpmākajās dienās graudkopji cer atgūt iekavēto. Bojājumi ražai ir bijuši arī šajā sezonā – vietām savu darbu, īpaši rapšu laukos, izdarījusi krusa, tāpat lielākajā daļā reģionu labība sagūlusi veldrē, bet kopumā ražas ievākums būšot labs, vērtēja zemnieki.

Latvijas graudaudzētāji šogad sagaida labu ražas ievākumu
00:00 / 03:59
Lejuplādēt
Auces novada saimniecības "Druvas" saimnieks Vidmants Krapauskis stāsta, ka ražas kulšanas darbi nu jau norit aktīvi, bet saraustīti. Saimniecībā kopumā sējumi ir 600 hektāru platībā, un aizvadītajā nedēļā jau nokulti rapšu lauki un daļa ziemas kviešu. Abām kultūrām raža gan sausuma un krusas dēļ nebūs tik laba, kā iecerēts. Taču šajā saimniecībā gan šogad nav tādu problēmu ar veldri kā citviet Latvijā.

 

Graudkopis vēl piebilda, ka pēdējās dienās darbi apstājušies lietainā laika dēļ, taču šajās dienās tos cer atsākt.

"Mums ir 106 hektāri rapša, bet krusa izkūla ap 16 hektārus no tā lauka, diezgan nopietni. Eksperti teica, ka krusa izkūla ap 80%. To, kas bija palicis, nokūlām. Rapsim sanāca 2,6 tonnas uz hektāru, bet varēja noteikti būt 3,5 tonnas. Tagad gaidām apdrošināšanas kompensāciju par rapsi. Tāpat vēl svētdien paguvām nokult 36 hektārus ziemas kviešu, bet tos iepriekš ietekmēja Vītiņu pagastā ieilgušais sausuma periods. Tā lauka raža ir ap piecām tonnas uz hektāru un ļoti smalki, reti graudi," klāstīja Krapauskis.

Talsu novada saimniecība "Rīgmaļi" gan vēl tikai sāk kult rapšus un kviešus. Graudkopis Māris Bērziņš stāstīja, ka kopējā sējumu platība ir ap 1000 hektāru un pirmajās trīs dienās nokulti 25% lauku. Abavas pagastā gan, gluži pretēji, krusa nav skārusi laukus, taču daļa labības sagūlusi veldrē. Tiesa, arī šeit tehnika uz lauka nav vesta lietus dēļ, un intensīvākie darbi sāksies šonedēļ.

"Šogad ražas potenciāls izskatījās ļoti liels, tās lietavas ir arī darījušas savu, bet mums lauki ir apdrošināti pēc pilnas programmas jau trīs gadus, tā kā tur būs atlīdzība. Vietām ir veldre, bet neteikšu, ka katastrofāli. Es saku, ka cāļus jāskaita rudenī, un vizuāli raža izskatās laba, bet ir problēmas ar kvalitāti – jūnija sausums arī ir atstājis savu iespaidu un nav tipummasas, tas nozīmē, ka ir sīki graudi," atzina Bērziņš.

Savukārt lauksaimnieku kooperatīvs VAKS jauno ražas novākšanas sezonu uzsācis ar jaudīga graudu elevatora iegādi Jelgavā, kas kooperatīva kopējās graudu uzglabāšanas un pieņemšanas jaudas palielina par 30%. Kooperatīva vadītājs Indulis Jansons norādīja, ka patlaban nav bažu, ka ražas kopumā būs sliktas.

"Esam iegādājušies bijušo Jelgavas dzirnavu graudu elevatoru, un tur ir papildu ietilpība 50 000 tonnu, tā kā mēs tur veiksim to graudu iepirkšanu. Tā sezona uzņem apgriezienus, un saimniecības pēc pāris dienu lietus aiziet masveida ražas novākšanā. Bojājumi ir bijuši, vietām savu darbu izdarījusi krusa, un ir arī veldre, un līdz ar to esot sīkāki graudi, un tas nozīmē mazākas ražas,

bet kopumā, ja laika apstākļi ļaus, tad ražas ievākums būs, ja ne pagājušā gada līmenī, bet tas būs labs," atzina Jansons.

Arī Lauku konsultāciju un izglītības centra augkopības speciālisti aizvadītajā nedēļā, apsekojot platības, izteica pirmās prognozes, ka būs laba rudzu raža, kā arī, neraugoties uz veldri, arī ziemas kviešu raža būs, bet rapša raža šajā gadā būs ne tik laba, kā cerēts.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti