Krustpunktā

Tiešraide no sarunu festivāla LAMPA. Diskusija: Pensiju sistēma Latvijā

Krustpunktā

Diskusija: Kā un vai tiesībsargājošās iestādes reaģē uz žurnālistu publiskotu informāciju?

Diskusija - taksometra pakalpojumi lidostā un pasažieru ostā

Grasās sakārtot «bardaku» takšu biznesā Rīgas lidostā un autoostā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Lai sakārtotu pašreiz valdošo "bardaku" taksometru pakalpojumu sniegšanas biznesā starptautiskajā lidostā "Rīga",  Rīgas starptautiskajā autoostā, dzelzceļa stacijā un Rīgas pasažieru ostā, šīs jomas uzraugs Satiksmes ministrija (SM) plāno šajā jomā noteikt stingrāku regulējumu, kā arī pastiprināt "takšu" kontroli. To Latvijas Radio raidījumā "Krustpunktā" sacīja SM parlamentārais sekretārs Edgars Tavars (Zaļo un Zemnieku savienība).

Pēc viņa teiktā, situācija taksometru pakalpojumu sniegšanas biznesā Rīgas centrālajos loģistikas objektos - lidostā, autoostā, dzelzceļa stacijā un pasažieru ostā - krasi pasliktinājusies pēc 2017.gada tiesas sprieduma, ar kuru likts atcelt iepriekš noteiktos konkurences ierobežojumus šajā jomā.

Iepriekš esot bijusi skaidra kārtība, kādām prasībām ir jāatbilst taksometru pakalpojumu sniegšanai. Tāpat bija doma noteikt cenu slieksni taksometru pakalpojumiem, lai tādējādi cīnītos ar ēnu ekonomiku šajā jomā. "Beigās izslēdza vispār - nav ne minimālais, ne maksimālais [cenu] slieksnis," teica Tavars. "Paralēli ar šo tiesas spriedumu šis bardaks, jāatzīst godīgi, ir izveidojies. (..). Un tas, ko es redzu - arī netiek absolūti no šīm astronomiskajām cenām nomaksāti nodokļi."

Tāpēc SM kopā ar nozares pārstāvjiem pašlaik gatavo priekšlikumus Ministru kabinetam grozījumiem Autopārvadājumu likumā.

"Lai tiklīdz Saeima atgriežas darbā, mēs veiktu grozījumus Autopārvadājumu likumā un šos stratēģiskos punktus noteiktu kā īpašus, kur tiešām ir daudz stingrāka regulācija un ka nav brīvais tirgus šajos punktos visnotaļ noteikti, nekādā gadījumā," teica Tavars.

Viņš gan vienlaikus atzina, ka ir jāpastiprina Valsts policijas kontrole taksometru pakalpojumu sniegšanas biznesā. Tāpēc otrdien, 3.jūlijā, šo jautājumu plānots pārrunāt koalīcijas padomē kopā ar iekšlietu jomu pārraugošās partijas "Vienotība" pārstāvjiem. "Mēs varam veikt jebko Autopārvadājumu likumā, bet, ja stingra kontrole nebūs pār šiem bandītiskajiem dažādiem uzņēmējdarbības censoņiem, tad mums nekas nemainīsies," teica Tavars.

Latvijas Institūta direktore Aiva Rozenberga raidījumā atzina, ka Rīgas lidosta, pasažieru osta, autoosta un dzelzceļa stacija ir objekti, kas ārvalstu tūristiem sniedz pirmo iespaidu par Latviju. Taču tā ir arī ir stratēģiskā infrastruktūra - tie ir objekti, kas ir svarīgi valsts drošībai, ne tikai tūrismam.

"Es domāju, ka pret to ir jābūt īpaši izsvērtai attieksmei (..). Domāju, ka jebkurā situācijā var atrast loģisku, sabalansētu lēmumu, kas atbilst gan normālai tirgus izpratnei, gan arī, vienkārši tautā sakot, kārtībai. Te ir runa arī par vizuālo pusi, tēlu - par to, kādā veidā satiksme ir sakārtota, par ērtībām," teica Rozenberga, izsakot cerību, ka drīzumā situācija tiks atrisināta un jau atkal Latvija varēs lepoties ar to, ka taksometru satiksme ir sakārtota.

Starptautiskās lidostas "Rīga" padomes loceklis Tālis Linkaits atzina, ka pašlaik lidosta cenšas ārvalstu tūristus brīdināt par iespējami augstiem taksometra pakalpojuma tarifiem, izliekot brīdinājumus latviešu, angļu un krievu valodā.

KONTEKSTS:

Pērn septembra sākumā spēkā stājās spriedums, kurš lidostas "Rīga" taksometru joslu pie ielidošanas termināļiem lika atvērt jebkuram šī pakalpojuma sniedzējam. Vairākus mēnešus pēc tam lidosta "Rīga" atzina, ka nav apmierināta ar jauno kārtību, norādot gan uz iespējamiem drošības riskiem, gan kvalitātes kritumu. Neapmierināti arī pasažieri - gan ārvalstnieki, kuriem pieprasa nesamērīgu maksu par braucienu, gan vietējie, kuri piefiksējuši taksometru šoferu negodprātīgu rīcību. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti