Pusdiena

Ukraina varētu saraut diplomātiskās saites ar Maskavu

Pusdiena

Godmanis par nozaudēto VDK tiesvedības lietu neko nezina

Atcels izmaiņas vecāku pabalstu aprēķināšanas kārtībā

Grasās atcelt izmaiņas vecāku pabalstu aprēķināšanas kārtībā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Saeima steidzami mainīs likumu, kas noteic jaunajiem vecākiem paredzēto pabalstu aprēķināšanas kārtību. No likuma plānots svītrot esošo un topošo jauno vecāku satraukumu izraisījušo normu, kuras iedzīvināšanas gadījumā daļa jauno vecāku saņemtu mazākus pabalstus. Tas notiktu, piemēram, gadījumos, kad laika posmā, kas tiek ņemts vērā, aprēķinot pabalsta apmēru, topošā māmiņa atradusies slimības vai bērna kopšanas atvaļinājumā.

Saeimai steidzamības kārtā nāksies lemt par pērnā gada budžeta likumprojektu paketes ietvaros pieņemto likuma „Par maternitātes un slimības pabalstu” grozījumu atcelšanu. Ceturtdien Saeima pirmajā lasījumā atbalstīja jaunus likuma grozījumus. Komentējot, kādēļ šāda situācija izveidojusies, Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas priekšsēdētāja Aija Barča saka:

"Diemžēl šī ir kļūda. Tā lieta parlamentā ir tāda, ka, izskatot visus likumprojektus, kas ir pievienoti budžetam, kolēģiem, iespējams, nav pietiekami daudz laika. Bet šādas kļūdas Sociālo un darba lietu komisija labo jau otro gadu pēc kārtas."

Viņa atzīst, ka to, ka pret pabalstu izkrāpējiem vērstā likuma norma var būtiski pasliktināt arī godīgu jauno vecāku stāvokli, deputāti pamanījuši tikai tad, kad topošie vecāki sākuši celt trauksmi. Tagad satraukumam vairs nav pamata, mierina Barča:

"Es ļoti ceru, ka nākamajā ceturtdienā, kad Saeima pieņems grozījumus galīgajā lasījumā, visiem būs pilnīgi skaidrs, ka situācija pēc 2018. gada 1. janvāra netiks mainīta un viss paliek tā, kā tas ir uz šodienu."

Labklājības ministrijas (LM) valsts sekretāra vietniece Jana Muižniece iepriekš skaidroja, ka turpmāk pret krāpniekiem, kas ķeras pie dažādām viltībām, lai mākslīgi "uzpūstu" pabalstu, plānots cīnīties, uzlabojot sadarbību starp Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūru un Valsts ieņēmumu dienestu.

"Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra ir pastiprinājusi sadarbību ar Valsts policiju un Valsts ieņēmumu dienestu. Tajos gadījumos, kad ir aizdomas par krāpniecību, kad ir bijuši neadekvāti augsti ienākumi, ir deklarētas iemaksas, bet tās nav nomaksātas, kā arī citos gadījumos, par to tiek ziņots. Pirmie rezultāti – Finanšu policijas pārvalde ir ierosinājusi 12 kriminālprocesus," teica LM pārstāve.

Saistībā ar iespējamu krāpšanos, uzrādot nesamērīgi augstus ienākumus, kas tiek ņemti vērā, aprēķinot sociālos pabalstus, Valsts ieņēmumu dienesta Finanšu policijas redzeslokā nonākuši vairāk nekā 50 cilvēki.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti