Dienas ziņas

Kopīgā kampaņā aicina ceļot apdomīgi

Dienas ziņas

Rabātas zoodārzā – mazuļu pieaugums

Grāmatvežiem neskaidrības par nodokļu reformu

Grāmatvežiem neskaidrības par sociālā nodokļa izmaiņām no 1. jūlija

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Daļai uzņēmēju būs jāatlaiž darbinieki – tie, kuri strādā uz pusslodzi. Iemesls – izmaiņas nodokļu sistēmā, kas stāsies spēkā 1. jūlijā. Grāmatveži šobrīd ir ne tikai paši neizpratnē, bet arī nevar palīdzēt saviem klientiem. Tikmēr valdība skaidri norādījusi –  izmaiņas, kas paredz ieviest minimālās sociālās iemaksas, netiks pārceltas.

Izmaiņas nodokļu sistēmā stāsies spēkā pēc 16 dienām. Neziņa, neizpratne, haoss – tā situāciju šodien raksturo grāmatveži, kuriem tagad klienti prasa, ko darīt tālāk, kā rīkoties ar sociālā nodokļa nomaksu un nodokļa režīmiem. Izmaiņas esot radītas tik nesaprotami, ka atbildes nav pat grāmatvežiem ar ilgu darba stāžu.

“Ļoti daudzi šobrīd mēģinās izvairīties iet pie grāmatvežiem, varbūt tā iemesla pēc, lai samazinātu savus izdevumus, un daudzi aizies atkal melnajā zonā," vērtēja grāmatvede Linda Zālīte.

Mazie uzņēmēji arī būšot izvēles priekšā – paturēt vai atlaist daļu darbinieku. "(..) Daudzi  uzņēmumi izvēlēsies atlaist tieši darbinieku, kas strādā uz pusslodzi," vērtēja grāmatvede. Iemesls šādam solim esot tas, ka uzņēmējam par pusslodzes darbinieku būs jāmaksā visa nodokļu summa.

Šuvēja Anna arodā strādā jau 13 gadus. Viņa nekad nav sapratusi, kā rīkoties ar dokumentiem, – viņas vienīgais darba rīks ir adata un diegs.

"Īsti skaidrības man par to jauninājumu nav. Tikai, ka kaut kas būs, kaut kas jāmaksā, jāpiemaksā par tiem nodokļiem. Tad, kad vērsos pie grāmatvedes, viņa ir noslogota ar darbiem un viņa man īsti neko paskaidrot nespēja vēl pagaidām," atzina Anna.

Visticamāk, šai šuvējai un arī citiem saimnieciskās darbības veicējiem būs jāceļ savu produktu un pakalpojumu cena.

"Šim šuvējam būs ļoti, ļoti neizdevīgi maksāt nodokļus, un pircēji piedomās, vai vēlēsies viņu produktu pirkt," vērtēja grāmatvede Zālīte.

Trauksmi ceļ arī skaistumkopšanas nozare.

"Tiek pieņemti šādi lēmumi, nerēķinoties ar loģiskām sekām, kādas tās, visticamāk, būs; tiek meklēti veidi, kā uzņēmums, firmas reģistrēt ārpus Latvijas - Igaunijā, Lietuvā, kaut kur, jebkur citur. Un ir jautājums, vai, pieņemot šādu nodokļu reformu, valsts sasniegs plānoto mērķi?" sacīja Latvijas Skaistumkopšanas speciālistu asociācijas vadītāja Sabīne Ulberte.

Līdzīgu viedokli pauda arī preses izdevēji, kuri pārsvarā nodarbina žurnālistus, maketētājus un citus šobrīd uz autoratlīdzībām strādājošos.

"1. jūlijā sāksies diezgan skarba realitāte cilvēkiem, kuri ir radošo profesiju pārstāvji, jo viņiem būs jākļūst par grāmatvežiem, un viņi to nekad nav darījuši,"

sacīja Latvijas Preses izdevēju asociācijas pārstāvis Guntars Līcis.

Dažādu nozaru iebildumus valdība tomēr negrasās ņemt vērā. Ministru prezidents Krišjānis Kariņš ("Jaunā Vienotība") norādījis – šīs nodokļu izmaiņas panākšot, ka visi Latvijā strādājošie ir sociāli apdrošināti. Pandēmijas laiks esot parādījis, ka daudziem cilvēkiem, paliekot bez darba, nav drošības spilvena, bet šīs izmaiņas  garantēs vismaz minimumu.

KONTEKSTS:

No 2021. gada jūlija tiks ieviests minimālo valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu objekts – ceturksnī trīs minimālo algu apmērā. Minimālā darba alga no šā gada sākuma ir 500 eiro apmērā, un minimālās sociālās iemaksas plānotas 170 eiro apmērā mēnesī par darba ņēmējiem, kas apdrošināti vispārējā kārtībā.

Minimālais sociālais nodoklis ceturksnī būs jāsamaksā no trīs minimālajām algām, un, ja persona strādās pie vairākiem darba devējiem vai vienlaikus būs gan pašnodarbinātais, gan darba ņēmējs, deklarētos ienākumus summēs kopā. Ja tie ceturksnī būs mazāki nekā trīs minimālās algas, starpību starp nomaksāto sociālo nodokli un minimāli noteikto nodokli segs darba devējs no saviem līdzekļiem. Obligātās minimālās sociālās iemaksas darba devēji iemaksās proporcionāli tam, cik daudz un ar kādu algu persona strādā pie katra darba devēja, paredz likuma grozījumi.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti