Panorāma

Lietuvā Covid-19 pacientus bieži nosūta uz izmeklējumiem

Panorāma

Cīņa par dzīvību sākas jau uzņemšanā

Iespiedēji: Latvijā ir papīra deficīts

Grāmatu iespiedēji novēro papīra deficītu un cenu kāpumu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Par jaunu deficītpreci pandēmijā kļuvis papīrs. Grāmatu iespiedēji norādījuši, ka pēdējo mēnešu laikā tā cena strauji kāpj. No Āzijas to pasūtīt vairs nav izdevīgi, bet Eiropas papīra ražotāji nespēj apkalpot visas Eiropas iespiestuves.

Viena tonna papīra, pērkot vairumā, šajā vasarā maksāja aptuveni 850 eiro. Tagad ražotāji rēķiniem pievienojuši aptuveni 200 eiro ar skaidrojumu – energoresursu cenu kāpums. Latvijas Poligrāfijas uzņēmumu asociācija aprēķinājusi, ka Latvijas iespiedējiem mēnesī papīrs tagad izmaksā par 400 tūkstošiem eiro vairāk.

“Eiropas grāmatu izdevēji cenšas visu saražot tepat uz vietas. Praktiski tas nozīmē, ka Eiropas papīra ražotājam vajadzētu saražot par 20% vairāk,” pastāstīja Poligrāfijas uzņēmumu asociācijas un “Jelgavas tipogrāfijas” pārstāvis Māris Matrevics.

Rezultātā papīrs kļuvis teju par deficīta preci. Jāpērk par vēsturiski augstāko cenu un jāpriecājas, ka to vispār piegādā.

“Vēl pirms pusgada bija ļoti ērti. Piezvani papīra vairumtirgotājam, un nākošajā dienā tev papīru atved. Tagad zvani, atsevišķi papīri pēc jaunā gada, mēnesi gaidi,” pastāstīja SIA “Drukātava” valdes loceklis Valdis Jirgens.

“Tas salauž visu to mierīgo lietu kārtību, kāda mums bijusi. Šādu piegājienu neatceros 25 gadu laikā,” sacīja Matrevics.

Iespiedēji sašutuši, ka cenas par papīru kāpinātas bez iepriekšēja brīdinājuma. Tā līdz šim nekad neesot darīts.

“Tagad tev pasaka – no šodienas cena ir cita. Un tas, ko esi sarēķinājis klientam, tas nevienu neinteresē,” skaidroja Jirgens.

Latvijas Bankā skaidroja, ka energoresursu cenu kāpums un piegādes problēmas skārušas daudzas industrijas. “Tas ir raksturīgs virknē nozaru. Ne tikai tipogrāfijai. Papildu tam spēcīgajam pieprasījumam joprojām daudzviet pasaulē ostās un ražotnēs ir novērojami Covid-19 uzliesmojumi,” norādīja Latvijas Bankas ekonomists Klāvs Zutis.

Latvijas Bankā prognozēja, ka cenu kāpumam vajadzētu mazināties. Tāpat piegādēm no Āzijas vajadzētu kļūt lētākām.

Tikmēr Eiropas Drukas un digitālās komunikācijas federācija “Intergraf” paziņojusi, ka visā Eiropā šobrīd nav signālu, ka piegādes varētu atjaunoties un cenas kristies. Tāpat Latvijas Poligrāfijas uzņēmumu asociācija paredz, ka grāmatu cenu samazinājumu, ko paredz pievienotās vērtības nodokļa samazināšana, grāmatu pircēji, visticamāk, nejutīs.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti