Dienas ziņas

Ražošanas piegādēm jābūt tuvāk

Dienas ziņas

Mājražotāji neizprot Ziemassvētku tirdziņu aizliegumu

Saeima sāk izskatīt nākamā gada budžetu

Grāmatām un presei no 2022. gada būs samazinātā 5% PVN likme

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Skatot 2022. gada valsts budžeta likumprojektu un ar to saistītos likumprojektus, Saeima pirmdien, 15. novembrī, ārkārtas sēdē nolēma no 2022. gada 1. janvāra grāmatām un preses izdevumiem samazināt pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likmi no pašreizējiem 12% līdz 5%.  

Saeima samazinātā sastāvā sāk debates par budžeta likumprojektos iesniegtajiem priekšlikumiem
00:00 / 03:20
Lejuplādēt

Likuma grozījumus atbalstīja 71 deputāts, pieci deputāti balsojumā atturējās, bet viens bija pret.

PVN samazināto 5% likmi piemēros grāmatām un periodikas izdevumiem iespieddarba formā un visos elektroniska izdevuma formātos – datu nesējos, lejupielādējot un tiešsaistes režīmā. Tāpat samazināto likmi piemēros abonentmaksām. Tādējādi mazāka nodokļa likme nekā līdz šim būs e-grāmatām, periodikas e-izdevumiem, ziņu portāliem un to publikācijām, informēja Saeimas Preses dienestā.

Samazinātā 5% PVN likme tiks attiecināta uz grāmatām, tostarp mācību literatūru, brošūrām, bukletiem, bilžu, zīmējamām un krāsojamām grāmatām bērniem, iespiestām notīm vai nošu rokrakstiem, kartēm un hidrogrāfiskām vai tamlīdzīgām shēmām un preses un citu masu informācijas līdzekļu izdevumu vai publikāciju, tostarp avīžu, žurnālu, biļetenu un citu periodisko izdevumu, informācijas aģentūru paziņojumu, kas paredzēti publiskai izplatīšanai, kā arī publikāciju interneta vietnē, piegādei.

Sākotnēji samazināto 5% PVN likmi paredzēja ieviest tikai drukātām grāmatām un periodikai, taču vēlāk kultūras ministrs Nauris Puntulis (Nacionālā apvienība) iesniedza priekšlikumu to noteikt arī elektroniskajām grāmatām un medijiem.

"Tas atbilst gan Eiropas Savienības kopējai politikai, gan mūsu valsts interesēm. Mūsu valstī tā veicinās arī digitālās ekonomikas attīstību un vienlīdzīgi nosacījumi būs nodrošināti visai nozarei," skaidroja Puntuļa partijas biedrs, Kultūras ministrijas (KM) parlamentārais sekretārs Ritvars Jansons.

Līdz šim šādu grāmatu un periodisko izdevumu piegādēm bija noteikta PVN samazinātā likme 12% apmērā. Likme 5% apmērā ļaus veicināt grāmatu un preses izdevumu pieejamību iedzīvotājiem, stabilizēs grāmatu un preses izdevumu skaitu, tirāžu un cenu pieejamību, tādējādi nodrošinot plašāku piekļuvi augstvērtīgai un uzticamai informācijai, teikts grozījumu anotācijā.

PVN samazinātā likme neattieksies uz erotiska un pornogrāfiska rakstura izdevumiem, kā arī uz izdevumiem, kuru saturiskā ievirze un uzdevums ir reklāma vai komercsludinājumi un kas pilnīgi vai galvenokārt sastāv no videosatura vai mūzikas.

KM iepriekš skaidroja, ka šobrīd PVN likme grāmatām Latvijā ir viena no augstākajām Eiropas Savienībā (ES) – vidēji ES grāmatām noteiktā PVN likme grāmatām ir 6,6 procenti un tā tiek attiecināta uz visu formātu grāmatām, tostarp e-grāmatām. Atsevišķās ES valstīs grāmatām noteikta 0 procentu PVN likme.

Vairāki pie frakcijām nepiederoši Saeimas deputāti – Kaspars Ģirģens, Evija Papule, Vjačeslavs Dombrovskis un Ēriks Pucens – rosināja samazināto 5% PVN likmi piemērot arī izmitināšanas pakalpojumiem tūristu mītnēs; sabiedriskās ēdināšanas iestāžu sniegtajiem ēdināšanas pakalpojumiem; svaigai gaļai, svaigām zivīm, olām, piena produktiem; skaistumkopšanas pakalpojumu sniedzējiem, elektroenerģijai un dabasgāzei, taču šos priekšlikumus Saeimas vairākums noraidīja.

Arī opozīcijā esošā Zaļo un Zemnieku savienība (ZZS) rosināja noteikt samazināto 5% PVN likmi atsevišķiem pakalpojumiem un precēm, piemēram, svaigai gaļai, svaigām un atdzesētām zivīm, un piena pamatproduktiem, taču arī šie priekšlikumi Saeimas vairākuma atbalstu neguva.    

Likuma grozījumi stāsies spēkā 2022. gada 1. janvārī.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti